Venecuela u vrhu globalnog indeksa mizerije

Najbjednija zemlja na svijetu, najnesretnija ili možda najočajnija. Od 90 zemalja, neslavno prvo mjesto na ljestvici globalnog indeksa mizerije, koji izrađuje institut Kato, pripalo je Venecueli, zbog loših ekonomskih pokazatelja i kritične situacije koja vlada u zemlji.

Red ispred supermarketa već u 8 sati ujutro. Svi čekaju dolazak kamiona i niko ne zna šta će biti u njemu. Svaki dan – to je lutrija.

Eloisa Pebble otkriva: “Ponekad dođem po rižu ili ulje, ali ne mogu ih dobiti. Nekad čekamo cijeli dan, ali ako trgovine ne uspiju donijeti ono što nam treba, vratimo se kući praznih ruku.”

Nakon dva i po dana čekanja, i više od stotinu ljudi u redu, kamion napokon stiže. Veliki je i donio je pravo blago – brašno, šećer, puter i piletinu. No, zbog nestašica, građani mogu kupiti samo dva komada svakog proizvoda.

Globalni indeks pokazuje da je Venecuela najsiromašnija, najbjednija zemlja na svijetu. Ovakav rezultat dobijen je kalkulacijom inflacije, stope nezaposlenosti i BDP-a. I druge statistike su, također, depresivne. Organizacija za hranu i poljoprivredu saopćila je da je u Venezueli hrana najskuplja u poređenju sa 18 zemalja regije.

A u drugom kvartalu 2013. više od 730.000 građana te zemlje prešlo je u kategoriju ekstremnog siromaštva. Ta kategorija sada broji 2,8 miliona ljudi.

Milioni žive visoko na planinama, ali i njihov kvalitet života je nikakav. Ovdje niko nema redovan posao, a nema ni vodu. Dobivaju je iz cisterni koje su u vlasništvu privatnih kompanija.

A za struju su se morali sami snaći. Kradu je iz podzemnih kablova.

Predsjednik Maduro tvrdi da privatni sektor vodi rat protiv njega i njegovog naroda. A broj žrtava samo raste.

Izvor: Al Jazeera