Ukrajina: Žestoki sukobi u Slavjansku

Noć u Slavjansku sinoć je počela sirenama za uzbunu, a potom i jakim detonacijama (AP)

Tokom protekle noći Slavjansk je bio poprište oružanih sukoba ukrajinske vojske i proruskih separatističkih grupa, javlja Anadolija.

Noć u tom gradu sinoć je počela sirenama za uzbunu, a potom i jakim detonacijama, koje su prethodile oružanim sukobima dvije strane.

Slavjansk je grad u Donjeckoj oblasti koji je njegovo stanovništvo u velikom broju već napustilo, a preostali stanovnici i proteklu noć su proveli u podrumima i skloništima. Najžešći sukobi su bili u naselju Semenovka.

Sukobi u blizini aerodroma 

Ukrajinska vojska je ranije saopćila da je preuzimanje kontrole u Slavjansku ključno za ulazak i početak antiterorističkih operacija u centru Donjecka.

Uporedo s tim, najmanje 200 djece i 21 porodica su, nakon nedavnog napada na bolnicu u Slavjansku, uspješno evakuirani na Krim.

S druge strane, sukobi između ukrajinske vojske i proruskih grupa se nastavljaju i u blizini aerodroma u Donjecku.

Iz Media-centra samoproglašene Donjecke Republike je saopćeno da je najmanje šest pripadnika proruskih snaga ubijeno u sukobima u posljednja 24 sata.

Ukrajinska vojska je početkom prošle sedmice počela opsežnu operaciju oslobađanja aerodroma u Donjecku. U toj akciji ubijeno je više od 50 pripadnika proruskih grupa.

Izvor: Agencije