Tajni snimci iz egipatskog zatvora

Hiljade zatvorenika u egipatskim zatvorima već sedam dana štrajkuju glađu protiv uvjeta u kojima se nalaze. U nekim zatvorima policija je silom pokušala spriječiti proteste.

Snimci koji su procurili iz zatvora Šibiin Al-Kum pokazuju kakva je situaciju unutra. Zatvorenici spavaju jedan pored drugog u pretrpanim ćelijama.

Amnesty International kaže da situacija i u drugim zatvorima nije ništa drugačija. Toaleti, kojih je nedovoljno, prljavi su. Ćelije su, također, skučene i prljave, sa veoma malo prirodne svjetlosti. Porodice optužuju čuvare za napade na pritvorenike.

“Policija vojnog udara upala je u ćelije i zlostavljala zatvorenike. Premlaćivali su ih i mučili elektrošokovima. Isključili su struju i vodu u ćelijama. Sve je to dovelo do teških povreda 20 zatvorenika, poput rana i prijeloma.”

Porodicama je saopćeno da će biti provedena službena istraga u ovom slučaju.

Hiljade zatvorenika širom zemlje već sedmicu dana štrajkuju glađu. Iz grupe za ljudska prava tvrde da zatvorenici protestuju protiv lošeg postupanja i mučenja.

Suzavci i premlaćivanja

U izvještajima se spominje da je policija upala u ćelije i zatvor Wadi Natron, koristeći suzavce i premlaćujući zatvorenike. Al Jazeera je došla u posjed audiosnimaka dvojice zatvorenika.

“Probudili smo se u pola noći, svi prolazi bili su zaključani. Napolju je bilo parkirano pet vodenih topova. Prekinuli su dotok vode i struje. Rekli su nam ‘došli su vam crni dani, nećemo vas mučiti, već ćemo vas sve pobiti’. Sve se to desilo zbog našeg štrajka glađu.”

“Skandirali smo i svi su nam se zatvorenici pridružili. Tada su zaključali sve ćelije i isključili struju i vodu. Svakog trenutka očekujemo smrt.”

Privremene vlasti tvrde da je 16.000 ljudi pritvoreno od svrgavanja legitimno izabranog predsjednika Muhameda Mursija.

Protivnici vojnog udara kažu da broj političkih zatvorenika premašuje 23.000. Mnogi od njih učestvovali su u demonstracijama protiv vojnog udara.

Izvor: Al Jazeera