Raspušten slovenski parlament

Slovenski predsjednik Borut Pahor u nedjelju je potpisao odluku o raspuštanju parlamenta i sazivanju vanrednih prijevremenih parlamentarnih izbora koji će se održati u nedjelju 13. jula.

Predsjednik Pahor je u izjavi, nakon što je potpisao odluku, rekao da je 13. jula u sadašnjim uvjetima najbolji datum te pozvao birače da se odazovu u što većem broju i izbore iskoriste u cilju zajedničkog dobra.

Nova vlada do septembra

“Uprkos nezahvalnom ljetnom razdoblju sredina jula je za izbore, s aspekta mogućnosti birača da na izborima sudjeluju, veća nego što bi bila krajem mjeseca, a naročito u augustu”, rekao je Pahor.

Pahor je također izrazio nadu da će na osnovu izbora Slovenija do nove vlade s punim ovlastima doći već sredinom septembra, te je ocijenio da je Slovenija na pravom putu da izađe iz ekonomske krize.

Do prijevremenih izbora, drugih u zadnje tri godine, dolazi nakon što je ostavku zbog gubitka predsjedničkog mjesta na unutarstranačkim izborima u stranci Pozitivna Slovenija (PS) izgubila premijerka u odlasku Alenka Bratušek, a kandidat za mandatara prelazne vlade nije bio ponuđen niti u tri predviđena kruga.

Premijerka je osnovala svoju političku stranku  “Savezništvo Alenke Bratušek”.

Izvor: Agencije