Raspušten slovenski parlament

Slovenski predsjednik Borut Pahor u nedjelju je potpisao odluku o raspuštanju parlamenta i sazivanju vanrednih prijevremenih parlamentarnih izbora koji će se održati u nedjelju 13. jula.

Predsjednik Pahor je u izjavi, nakon što je potpisao odluku, rekao da je 13. jula u sadašnjim uvjetima najbolji datum te pozvao birače da se odazovu u što većem broju i izbore iskoriste u cilju zajedničkog dobra.

Nova vlada do septembra

“Uprkos nezahvalnom ljetnom razdoblju sredina jula je za izbore, s aspekta mogućnosti birača da na izborima sudjeluju, veća nego što bi bila krajem mjeseca, a naročito u augustu”, rekao je Pahor.

Pahor je također izrazio nadu da će na osnovu izbora Slovenija do nove vlade s punim ovlastima doći već sredinom septembra, te je ocijenio da je Slovenija na pravom putu da izađe iz ekonomske krize.

Do prijevremenih izbora, drugih u zadnje tri godine, dolazi nakon što je ostavku zbog gubitka predsjedničkog mjesta na unutarstranačkim izborima u stranci Pozitivna Slovenija (PS) izgubila premijerka u odlasku Alenka Bratušek, a kandidat za mandatara prelazne vlade nije bio ponuđen niti u tri predviđena kruga.

Premijerka je osnovala svoju političku stranku  “Savezništvo Alenke Bratušek”.

Izvor: Agencije


Povezane

Alenka Bratušek ostaje za sada na mjestu predsjednice slovenske Vlade, ali napušta stranku Pozitivna Slovenija. Objavila je to nakon sastanka sa predsjednikom države Borutom Pahorom. Sada će zatražiti od koalicijskih partnera odgovor jesu li za formiranje privremene Vlade do redovnih izbora iduće godine ili za hitne prijevremene izbore.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO