Kongresmeni osuđuju oslobađanje talibana

Petorica visokopozicioniranih talibana, oslobođena u zamjenu za američkog vojnika zarobljenog u Afganistanu, stigla su u Katar nakon više od desetljeća provedenog u zatvoru u zaljevu Guantanamo. Dogovor je postignut uz posredovanje Katara.

Afganistanska Vlada uputila je protestnu notu američkim vlastima zbog puštanja na slobodu petorice talibanskih zvaničnika uz ocjenu da bi trebali biti vraćeni u Afganistan. 

Ministar vanjskih poslova Katara izjavio je da su motivi za posredovanje bili isključivo humanitarni, ali nije želio iznositi detalje o ulozi Katara.

„Zahvaljujem delegaciji koja je pregovarala i sve uradila na najbolji mogući način. Oprostite mi što neću otkrivati detalje. Reći ću samo da Katar, kad preuzme ulogu posrednika, to čini iz humanitarnih razloga”, rekao je Khalid bin Mohammed al-Attiyah, ministar vanjskih poslova Katara.

Spašavanje vojnika Bergdahla

Talibanske vođe, koje su provele 12 godina u Guantanamu, oslobođene su u zamjenu za američkog vojnika Bowea Berghdahla, koji je proveo pet godina u zatočeništvu u Afganistanu.

Pedsjednik SAD-a Barack Obama je saopćio da američka nacionalna sigurnost ovim neće biti ugrožena.

„Nekoliko godina smo radili na ostvarenju ovog cilja. Ove sedmice lično sam zahvalio katarskom emiru za njegovo vodstvo i pomoć da u tome uspijemo. Kao dio ovih napora, SAD prebacuje petoricu zatvorenika iz zaljeva Guantanamo u Katar. Katarska Vlada nam je dala garancije da će uvesti mjere za zaštitu naše nacionalne sigurnosti”, kaže američki predsjednik Barack Obama.

Međutim, pojedini kongresmeni osuđuju oslobađanje zatvorenika iz Guantanama. Ministar odbrane Chuck Hagel kaže da je Pentagon to učinio kako bi spasio Berghdahla.

„Ne znam hoće li ovo dovesti do napretka u odnosima s talibanima. Nadamo se da hoće. Međutim, prioritet nam je bio vratiti narednika Berghdahla kući”, kaže ministar odbrane SAD-a Chuck Hagel.

Ovaj sporazum mogao bi biti naznaka ublažavanja stavova talibana i otvoriti put razgovorima o budućnosti Afganistana.

U ovom trenutku se ne zna hoće li petorici talibana biti postavljena određena ograničenja u Dohi, niti hoće li im u budućnosti biti dozvoljeno učešće u politici. Međutim, razmjena zatvorenika bila je ključni zahtjev talibana, bez kojeg nisu željeli početi razgovore o pomirenju u Afganistanu.

Izvor: Al Jazeera