I u Istanbulu obilježen Dan bijelih traka

U Prijedoru je ubijeno 3.100 ljudi, među kojima je i 102 djece (Anadolija)

Asocijacija bošnjačke omladine Istanbul i ove godine je obilježila 31. maj, Međunarodni dan bijelih traka.

U kompleksu princa Mehmeda, pred nekoliko desetaka prisutnih, prikazan je film “Prijedorsko ljeto, '92” autora Enesa Hotića, javlja Agencija Anadolija.

Prije projekcije dokumentarnog filma o stradanju Bošnjaka i Hrvata u Prijedoru, govor je održao predsjednik studentske asocijacije Vedad Halilović, koji je naglasio kako mlade generacije neće dopustiti da se prošlosti zaboravi, a da bi je izbjegli u budućnosti.

Početak kampanje istrebljenja

Simbolika bijelih traka dolazi iz 31. maja 1992. godine, kada su vlasti bosanskih Srba u Prijedoru (kasnije i u nekim drugim mjestima) izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se naređuje nesrpskom stanovništvu da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, i da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava.

Ovo je bio početak kampanje istrebljenja, u kojoj su provođene masovne egzekucije, silovanja, otvarani koncentracijski logori i činjeni drugi zločini, čiji je konačni ishod bio uklanjanje 94 posto Bošnjaka i Hrvata s teritorije općine Prijedor.

U Prijedoru je ubijeno 3.100 ljudi, među kojima je i 102 djece.

Nekoliko stotina građana i aktivista građanske inicijative “Jer me se tiče”, koja okuplja nevladine organizacije, neformalne grupe i pojedince koji se bave promocijom ljudskih prava, obilježila je jučer Međunarodni dan bijelih traka u Prijedoru, simboličnim polaganjem cvijeća i protestnom šetnjom.

Izvor: Agencije