Dera: Pobunjenici pužu kroz tunele

U gradu Deri na jugu Sirije borbe su sve intenzivnije. Assadove snage ponovo pokušavaju preuzeti kontrolu nad gradom, i to pred predsjedničke izbore zakazane za 3. juni. Međutim – pobunjenici se ne predaju. 

Ispod grada Dere, sirijski pobunjenici pužu kroz tunele… Oružje im ovdje nije potrebno. Zamijenili su ga lopatama i pijucima.

Kopaju i danju i noću. Snajperi ih pod zemljom ne mogu vidjeti… Ali zbog nedostatka kisika i mogućnosti odrona zemlje, neprestano su u smrtnoj opasnosti.

“Da, ima velikih poteškoća. Koristimo jednostavne alatke, pijuke i lopate. A teren je kamenit i težak za kopanje.”

Pobunjenici kopaju podzemnu mrežu tunela kako bi došli do strateški važnih položaja koje drže snage sirijskog režima. Kažu da su im tuneli već pomogli da unište ove dijelove centra Dere.

“Odlučili smo se za kopanje tunela u Deri zato što su Asadove snage utvrdile svoje barikade i pretvorili ih u kasarne. Ne možemo ih zauzeti, niti uništiti lakim naoružanjem koje imamo. Za nešto takvo neophodni su nam tuneli.”

U tom gradu izbila je pobuna protiv režima predsjednika Bashara al-Assada, kojom je 2011. počeo sirijski  rat.

Hiljade ljudi od tada su izgubile živote. A s obzirom na to da obje strane odbijaju položiti oružje, kopanje tunela, kao i ubijanje, vjerovatno još dugo neće prestati.

Izvor: Al Jazeera