‘Batalite Kup, hoćemo i mi da živimo’

Stadioni u Brazilu završeni su u fotofinišu pred Svjetsko prvenstvo. No, pristupni putevi i prošireni terminali aerodroma – još nisu.

Javne i privatne investicije u pripreme za Prvenstvo prešle su osam i po milijardi eura, a Federalna vlada je izdvojila čak 80 posto tog novca.

Najveće zamjerke su što je novac ulagala u stadione, umjesto u infrastrukturu. Ekipa Al Jazeere donosi priču iz Rio de Janeira i Sao Paula.

‘Za strance, ne za nas’

“Batalite Kup, hoćemo i mi da živimo”, poruka je stanovnika Sao Paula. U obećanje Federalne vlade da će im Svjetsko prvenstvo poboljšati uvjete za život više ne veruju. Jedino što vide su milijarde iz budžeta uložene u 12 stadiona.

Antonio, stanovnik Sao Paula, kaže: “Svjetsko prvenstvo se organizira za strance, ne za nas. Sedamdeset posto Brazilaca neće imati nikakve veze sa prvenstvom.”

Simbolično, protest održavaju nedaleko od Arene Corinthians, jedne od najskupljih. Koštala je pola milijarde dolara, a njena izgradnja kasni pola godine.

“Na ovom mestu Hrvatska i Brazil igraće utakmicu otvaranja Svetskog prvenstva 12. juna. U trenutku dok ovo snimamo, nekih mesec dana pred početak prvenstva, kaciga (šlem) je i dalje neophodna. Organizatori, međutim, očekuju da će radnici uskoro otići odavde i da će Arena biti spremna za početak Svetskog prvenstva”, javlja Al Jazerina reporterka Nataša Krstin.

U toku su posljednje prepravke po zahtjevu FIFA-e. Tokom prvenstva ovaj stadion moći će primiti 68.000 ljudi. Kasnije, kada se sklone pomoćne tribine, 20.000 manje.

”Vode nas u kratak obilazak. Svlačionica domaćeg tima… Zatim ona koju će koristiti hrvatska reprezentacija. Konferencijska sala. U svakom delu ovog ogromnog sportskog kompleksa srećemo radnike.”

Vođa projekta priznaje da mnogo kasne. Objašnjava to brazilskim mentalitetom, zatim velikom građevinskom nesrećom u kojoj je poginulo troje ljudi, ali i lošom organizacijom.

Andres Sanchez, vođa projekta Arena Corinthians, kaže: “Bilo je moguće ranije početi, ali, nažalost, zbog toga što nismo znali koji će stadion u Sao Paulu otvarati prvenstvo, izgubili smo godinu do godinu i po.”

Polovinu novca za izgradnju arene dala je Federalna vlada, ali to je, navodi, samo pozajmica. Vratit će je klub Corinthians, koji će ovaj stadion i koristiti. Na prodaju su već stavili ime Arene.

“To je kao kad gradite kuću. Počnete sa jednom cijenom, a na kraju ispadne drugačije. Tako smo i mi prešli prvobitnu cijenu za 15 posto, ali to je normalno i pod kontrolom”, objašnjava Sanchez.

Taj stav, međutim, ne dijele mnogi u Brazilu. Čuvena Maracana u Riju u potpunosti je rekonstruirana iznutra. Sjedišta, trava, videobimovi, osvjetljenje… Sve je novo i koštalo je 350 miliona eura.

Rijetka investicija

Brazilski mediji računaju da je za taj novac moglo biti opremljeno 200 škola. Na drugoj strani ulice gradi se nova metrostanica. Jedna od rijetkih investicija u rješavanju glavnog problema u Brazilu, transporta.

Marcelo Freixo iz Komisije za ljudska prava Rio de Janeira, smatra:”Za to je bilo predviđeno 11 milijardi reala, a neće dobaciti ni do sedam. Odustalo se od 21 od ukupno 35 projekata, to znači da za investicije u prvenstvo poboljšanje životnog standarda građana nije prioritet.”

Freixo ih svaki dan prima u svojoj kancelariji i sluša njihove primjedbe. Ima ih mnogo, ali 12 skupih stadiona nisu rješenje ni za jednu.

Izvor: Al Jazeera