VIDEO: Pobunjenici raznijeli hotel-vojnu bazu


Snimak eksplozije koja je razorila hotel Carlton u Halepu [Izvor: Islamski front]

“Velika eksplozija” sravnila je sa zemljom hotel u Halepu, koji su vladine snage koristile kao vojnu bazu, izvijestili su državna televizija i aktivisti.

Sirijska državna televizija objavila je da je u četvrtak u tom gradu došlo do eksplozije na rubu starog kvarta oko kojeg se vode borbe.

U televizijskom izvještaju navodi se da je riječ o hotelu Carlton. Osim njega, uništeno je i nekoliko zgrada.

Lokalna grupa aktivista, nazvana Informativna mreža Sham, također je izvijestila o eksploziji, a kazali su da su režimski vojnici bili smješteni u hotelu.

Druga grupa aktivista, Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sjedištem u Britaniji (SOHR), izvijestila je da je eksplozija potresla Stari grad u Halepu, u kojem su pobunjenici ukopani već mjesecima.


Snimak uništenja hotela Carlton [Izvor: Islamski front]

Iz Mreže za nadzor saopćeno je da su borci grupe Islamski front postavili velike količine eksploziva u tunel koji su iskopali ispod hotela Carlton te ga detonirali iz daljine.

Islamski front je u četvrtak saopćio da je eksplozija ubila desetine vladinih vojnika, a objavili su i dva videosnimka eksplozije.

Ta vijest objavljena je nekoliko mjeseci nakon što je na YouTube postavljen videosnimak u kojem su prikazani pobunjenici kako u februaru kopaju tunel ispod Carltona. Video zatim prikazuje veliku eksploziju, koja je djelomično srušila hotel.

Kopanje tunela

Na videosnimku mogu se vidjeti muškarci kako govore: “Ovo je stari Halep, vidjet ćete čuda, tunel dug 75 metara… Heroji Islamskog fronta iskopali su ovaj tunel. Možemo 100 posto biti sigurni da smo ispod hotela Carlton… Danas ćemo postaviti eksplozive.”

U zasebnom razvoju događaja, video postavljen u četvrtak na YouTube prikazuje kako su pobunjenički borci oslobodili nekoliko desetina sirijskih vojnika u Halepu.

Oni su oslobođeni u sklopu sporazuma kojim je omogućeno pobunjenicima da se povuku iz grada Homsa.

Zapovjednik pobunjenika snimljen je kako govori: “Oni su oslobođeni kao odgovor na evakuaciju naše braće iz Homsa… onih koji su bili opkoljeni duže od dvije godine i koji nisu imali više ništa da jedu. Nadamo se da smo uradili nešto za naše ljude u Homsu, srcu pobune.”

“Ovo nije pobjeda za režim – činjenica da su naša braća preživjela u Homsu protekle dvije godine… Koju je to pobjedu ostvario režim? Sva opkoljena područja pretvorena su u pepeo, ništa više nije ostalo u Homsu. Ja to smatram pobjedom pobunjenika. Oni su evakuirani sa svojim oružjem i u dijelove zemlje koji su sami izabrali.”

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

SAD je odobrio otvaranje diplomatske misije sirijske opozicije u Washingtonu, koja neće imati status ambasade.

Published On 05 May 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO