Masovna smrt zbog nečiste vode u svijetu

Pristup pitkoj vodi i pogonima za pročišćavanje i dalje je ključan element u borbi protiv bolesti poput kolere, dizenterije, hepatitisa A i tifusa (EPA)

Broj osoba koje nemaju pristup pitkoj vodi bitno je manji u posljednjih 20 godina, ali siromašni su i dalje previše marginalizirani, saopćili su Ujedinjeni narodi.

Sada je pristup pitkoj vodi i pogonima za pročišćavanje i dalje ključan element u borbi protiv bolesti poput kolere, dizenterije, hepatitisa A i tifusa, prema novom zajedničkom izvješću Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Zaklade UN-a za djecu (Unicef).

Izmet je izvor tolikih bolesti, objašnjava Bruce Gordon koji koordinira aktivnosti o pristupu i pročišćavanju vode u WHO-u.

Rekao je da su dijareje, izazvane nečistom vodom, i nedovoljna higijena izravni uzroci smrti blizu 842.000 osoba svake godine u svijetu, prenosi Hina.

Izvješće navodi da je udio svjetskog stanovništva koje ima pristup poboljšanom pročišćavanju narastao sa 49 posto 1990. na 64 posto 2012. godine.

Milenijski ciljevi UN-a

Osim toga, 89 posto svjetskog stanovništva je 2012. godine (ili 13 posto više nego 1990) imalo pristup boljim izvorima vode gdje su izvori zaštićeni od vanjskih zaraza, posebice od fekalija.

Ali, i uz te napore, blizu 748 milijuna ljudi, od kojih većina živi u ruralnim predjelima supsaharske Afrike i Azije nema pristup čistoj vodi, a blizu milijardu ljudi još obavlja nuždu na otvorenom.

Pristup pitkoj vodi i pogoni za pročišćavanje vode dio su Milenijskih ciljeva UN-a.

UN je odredio zadaću napola smanjiti broj stanovnika koji nemaju pristup pitkoj vodi i pogonima za pročišćavanje vode od 1990. do 2015. godine.

Prema izvješću potkraj 2012. godine 116 zemalja ispunilo je milenijske ciljeve UN-a za 2015. godinu za vodu, 77 zemalja za pročišćavanje vode, a 55 zemalja je ispunilo obje zadaće.

Izvor: Agencije