Saslušanja o zlostavljanju djece od svećenika

Tomasi je naglasio da Vatikan apsolutno provodi Konvenciju UN-a (EPA)
Tomasi je naglasio da Vatikan apsolutno provodi Konvenciju UN-a (EPA)

Odbor Ujedinjenih naroda protiv torture organizirao je u Ženevi saslušanje o seksualnom zlostavljanju djece koje su počinili katolički svećenici.

To je prva diskusija na tu temu od 2002. godine, kada je Vatikan ratificirao međunarodnu konvenciju koja zabranjuje torturu, kao i okrutan, nehuman i degradirajući tretman, prenose agencije.

Također, to je drugo pojavljivanje Rimokatoličke crkve pred UN-om ove godine – pošto je u januaru Odbor UN-a za prava djeteta oštro osudio Vatikan što nije učinio dovoljno da suzbije zlostavljanje, ali i zato što je dozvolio sistematsko zataškavanje priče, uprkos javnim obećanjima da će za takve slučajeve imati “nultu toleranciju”.

Rimokatolička crkva potresena je serijom skandala, među kojima je zlostavljanje djece od svećenstva, od Irske do SAD-a i Australije.

Stotine svećenika počinilaca takvih nedjela su raščinjene, ali kritičari ocjenjuju da su reakcije Vatikana prespore, kao i da nisu uspjeli iskorijeniti tu pošast.

Nadležnost Vatikana

Kako javlja AP, izaslanik Svete stolice u UN-u u Ženevi, monsinjor Silvano Tomasi, naglasio je da Vatikan apsolutno provodi Konvenciju UN-a, ali i podsjetio da se nadležnost Svete stolice odnosi isključivo na Vatikan – površine manje od kvadratnog kilometra, s manje od 1.000 stanovnika.

Obraćajući se na uvodnoj sjednici Odbora UN-a, Tomasi je istakao opredjeljenje Vatikana za borbu protiv torture i ključni “glas morala”, kroz crkvena učenja.

“Trebalo bi naglasiti, posebno u svjetlu mnogih zabuna, da Sveta stolica nema jurisdikciju nad svakim članom Katoličke crkve”, istakao je, podsjećajući na dužnosti svjetovnih vlasti država u kojima crkve postoje: “Državne vlasti su u obavezi da zaštite i, kad je neophodno, krivično gone osobe pod svojom jurisdikcijom.”

Borci protiv zlostavljanja osuđuju Vatikan, kao i pojedinačne eparhije, zato što su dozvolili preseljenja zlostavljača u nove parohije, čak i preko granice, u očiglednom pokušaju da zataškaju njihove zločine i sačuvaju ih daleko od “ruke pravde”.

“Svrha konvencije je da osigura da sve strane poduzmu mjere kako si se spriječile zloupotrebe. Cilj konvencije je da osigura da ne postoje utočišta za počinioce torture, kao ni okrutnog, nehumanog i degradirajućeg tretmana”, ukazala je članica Odbora UN-a protiv torture Felice Gaer, prenosi AFP.

Lavina tužbi

Član Odbora George Tugushi dodao je: “Svi mi znamo da je Katolička crkva protiv nasilja. Ipak, vidimo da se slučajevima zlostavljanja djece niko nije bavio decenijama.”

AP ističe da su članovi Odbora UN-a protiv torture stručnjaci, a ne države, te da bi o Vatikanu trebali objaviti zaključke i preporuke najkasnije 23. maja.

Pojedini advokati koji se bave pitanjem ljudskih prava ukazuju na to da bi mišljenje Odbora moglo pokrenuti lavinu tužbi protiv svećenika pedofila.

Advokatkinja iz New Yorka Catherine Gallagher ističe da bi eventualno mišljenje Odbora UN-a da je zlostavljanje u Rimokatoličkoj crkvi imalo razmjere torture moglo izazvati poplavu tužbi za zlostavljanja u proteklih nekoliko decenija.

AFP podsjeća da je Vatikan u posljednjih nekoliko godina mnogo aktivniji u istragama optužbi za zlostavljanje i da je obećao “nultu toleranciju” za počinioce, ali da se suočava s hiljadama zaostalih slučajeva, dok je pod kritikama da ne čini dovoljno na kažnjavanju počinilaca i onih koji su zataškavali.

Izvor: Agencije


Povezane

Novi krivični zakon Vatikana stupio je na snagu. Revidirani zakon, koji je najavljen u julu, akcent stavlja na seksualno zlostavljanje djece. Uvedene promjene i sankcije, po nalogu pape Franje, odnose se na sve zaposlenike Svete stolice širom svijeta.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO