SAD traži od Kabile da odstupi 2016. godine

John Kerry je nakon razgovora s predsjednikom Konga rekao kako je 'Kabili jasno da se ustavni proces mora poštivati' (AFP)
John Kerry je nakon razgovora s predsjednikom Konga rekao kako je 'Kabili jasno da se ustavni proces mora poštivati' (AFP)

Sjedinjene Američke Države su tražile od predsjednika Demokratske Republike Kongo Josepha Kabile da odstupi krajem 2016, kako predviđa ustav i obvezale su se da će dostaviti 30 miliona dolara dodatne pomoći podrške izbornom procesu.

Državni sekretar John Kerry je to objavio u Kinshasi u sklopu turneje u Africi usmjerene na rješenje najkrvavijih sukoba na kontinentu, kao i u Južnom Sudanu i regiji Velikih jezera, prenosi Hina.

Šef američke diplomatije John Kerry je nakon razgovora s predsjednikom Konga rekao kako je “Kabili jasno da se ustavni proces mora poštivati”.

Specijalni izaslanik Johna Kerryja za Velika jezera Russell Feingold je rekao da oni ne žele da Kabila promijeni ustav i dobije treći mandat.

“Africi ne trebaju jaki političari, već jake institucije”, zaključio je.

Kerry je rekao da je Kabila mlad i da još ima dosta vremena pred sobom za svoj doprinos zemlji.

Joseph Kabila (42) je 2011. stupio na vlast nakon ubistva oca Laurent-Desire Kabile, koji je 1997. oružjem svrgnuo diktatora Mobutu Sese Sekoa.

Osporeni izbori

Kabila je 2006. na prvim demokratskim izborima izabran za predsjednika i zatim 2011. na izborima koje osporavaju opozicija i međunarodna zajednica.

Ustav Konga ne dozvoljava predsjedniku više od dva mandata zaredom, ali opozicija sumnja da predsjednički klan želi promijeniti temeljeni zakon kako bi omogućio Kabili da ostane na vlasti.

U vezi s predsjedničkim parlamentarnim izborima 2011. Feingold je priznao da se međunarodna zajednica nije dovoljno niti na vrijeme angažirala i da se to ne bi smjelo ponoviti 2016. godine.

U znak angažmana Sjedinjenih Država Kerry je najavio trenutačno deblokiranje 30 miliona dolara dodatne podrške transparentnim i vjerodostojnim izborima, kao i programima obnove na istoku Konga.

Većina od 30 miliona dolara je namijenjena međunarodnim i lokalnim nevladinim organizacijama, precizirao je jedan diplomata State Departmenta.

Izvor: Agencije


Povezane

U četiri godine je više od 3.600 žena, djece i muškaraca bilo izloženo silovanju i drugim vrstama seksualnog nasilja.

10 Apr 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO