Predsjednik Nigerije traži pomoć građana

Oružana grupa Boko Haram preuzela je u ponedjeljak odgovornost za otmicu više od 200 učenica u sjeveroistočnom dijelu Nigerije.

“Oteo sam vaše djevojke”, izjavio je vođa boraca Abubakar Shekau u 57-minutnom videosnimku koji je dostavljen agenciji AFP.

Oteta tri Holanđanina

Nepoznati napadači oteli su tri holandska državljanina u regionu delte rijeke Niger, u Nigeriji, saopćila je u ponedjeljak policija.
Holandski državljani, dva muškarca i jedna žena, oteti su u državi Bajelsa, rekao je glasnogovornik policije Alex Akige.
Oružane otmice grupa koje traže otkup za taoce sve su češće u ovom naftom bogatom regionu, iako su posljednjih godina strane kompanije koje tu posluju povećale mjere bezbjednosti.

Rekao je da je 14. aprila oteto 276 učenica iz škole u Chiboku, u sjeveroistočnoj nigerijskoj državi Borno, navodi agencija Srna.

Policija je navela da su 53 učenice uspjele pobjeći, a da se njih 223 još nalaze u zatočeništvu.

Djevojke su otete iz državne ženske gimnazije, pošto su napadači spalili zgrade i otvorili vatru na vojnike i policiju.

Prvo obraćanje

Nigerijski predsjednik Goodluck Jonathan priznao je da snage sigurnosti još nisu otkrile gdje se nalazi više od 200 otetih djevojčica, javljaju agencije.

Predsjednik Jonathan prvi put se obratio javnosti od njihovog nestanka.

Našao se na udaru kritika jer nije ranije reagirao.

“Gdje god bile djevojčice, obećavam da ćemo ih pronaći”, rekao je u obraćanju putem televizije.

Jonathan je zatražio pomoć roditelja i lokalne zajednice u potrazi za djevojčicama.

Uprkos opsežnoj istrazi policije i vojske, nisu im uspjeli ući u trag.

Hapšenje čelnice protesta

Istovremeno, žena koja je organizirala protest zbog otmice djevojčica u ponedjeljak je uhapšena.

Naomi Mutah učestvovala je na sastanku koji je sazvala prva dama Patience Jonathan i nakon toga je odvedena u policijsku stanicu, dodaju aktivisti, navodi agencija Fena.

Jonathan se navodno osjetila prevarenom da su majke otetih djevojčica poslale Mutah na sastanak.

Mutah, predstavnica zajednice Chibok iz koje su djevojčice otete iz škole prije više od dvije sedmice, organizirala je protest u prijestonici Abuji.

Demonstranti i brojni Nigerijci smatraju da Vlada nije učinila dovoljno da pronađe nestale djevojčice, za čiju otmicu je odgovornost preuzela naoružana grupa Boko Haram.

Izvor: Agencije