Maiteeq ipak potvrđen za premijera Libije

Podjele u skupštini pokazuju sve veći nered u Libiji, gdje su vlada i parlament nesposobni da potvrde vlast u zemlji prepunoj oružja i milicija (AFP)
Podjele u skupštini pokazuju sve veći nered u Libiji, gdje su vlada i parlament nesposobni da potvrde vlast u zemlji prepunoj oružja i milicija (AFP)

Predsjednik libijskog parlamenta potvrdio je danas imenovanje Ahmeda Maiteeqa za novog premijera libije, nakon haotičnog glasanja.

“Ahmed Omar Maiteeq se postavlja na čelo prijelazne vlade i od njega se traži da u roku od 15 dana oformi svoj kabinet i predstavi ga parlamentu radi glasanja o povjerenju”, navodi se u dokumentu koji je potpisao predsjednik parlamenta Nouri Abu Sahmain, prenijela je agencija AFP.

Maiteeq, 42-godišnji poslovni čovjek, najmlađi je premijer u povijesti Libije i peti predsjednik vlade otkad je u nemirima 2011. godine zbačen sa vlasti i ubijen dugogodišnji libijski autokratski vođa Muammar Gaddafi.

Glasanje proglašeno nevažećim

Položio je zakletvu za novog libijskog premijera dan ranije, ali je zamjenik predsjednika parlamenta nekoliko sati kasnije proglasio glasanje nevažećim, u skupštini u kojoj je izbila žestoka borba za vlast.

Podjele u skupštini pokazuju sve veći nered u Libiji, gdje su vlada i parlament nesposobni da potvrde vlast u zemlji prepunoj oružja i milicija nakon zbacivanja Moammara Gaddafija 2011, prenosi Hina.

Dužnosnici su dali suprotstavljene verzije rezultata parlamentarnih izbora. Prvi zamjenik predsjednika Ezzedin al-Awami rekao je kako Maiteeq nije dobio neophodnu većinu, mada je izbio na prvo mjesto u prethodnim glasanjima.

Drugi zamjenik predsjednika parlamenta Saleh Makhzoum je, međutim, kasnije rekao kako je Maiteeq dobio neophodnu podršku i tražio da formira novu vladu u roku od dvije sedmice.

Teško ostvariv napredak

Nekoliko sati kasnije Awami je proglasio glasanje nevažećim i tražio od Abdullaha al-Thinnija, koji je dao ostavku prije tri sedmice, da nastavi voditi vladu ove zemlje velikog proizvođača nafte.

“G. Ahmed Omar Maiteeq nije uspio dobiti potrebnih 120 glasova, potrebnih prema zakonu za izbor novoga premijera”, napisao je Awami u pismu Thinniju stavljenom na internetsku stranicu vlade.

Analitičari očekuju da će Maiteeq teško ostvariti napredak, dok je vlada nesposobna kontrolirati milicije koje su pomogle u zbacivanju Gaddafija, ali sada prkose autoritetu države.

Libijska skupština je u pat-poziciji između pobunjenika, plemena i nacionalista, dok se nejaka nova vojska nastoji boriti protiv samovoljnih bivših pobunjenika, plemenskih grupa i militanata.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO