Darijo Srna: Zadnji ću napustiti Donjeck

Navijačke nogometne grupe u Ukrajini potpisale su zajedničku izjavu da podržavaju cjelovitost zemlje. Upravo sada, kada je politička situacija najnapetija od stjecanja nezavisnosti, navijači najvećih rivala – Dinama iz Kijeva i Šahtara iz Donjecka – dolaze zajedno na utakmice. Šahtar predvodi kapiten hrvatske nogometne reprezentacije Darijo Srna.

U danu kada je počela akcija specijalnih snaga ukrajinske vojske na istoku zemlje, samo 80 kilometara dalje – pjesma i ples. U Donjecku navijači Šahtara zazivali su još jednu pobjedu svog slavnog kluba, čiji je vlasnik najbogatiji Ukrajinac Rinat Ahmetov.

Specijal: Kriza u Ukrajini

U duboko podijeljenom društvu na proukrajinske i proruske simpatizere i najveći sportski događaji poput ovog prolaze bez ijednog incidenta, izvještava iz Donjecka reporterka Al Jazeere Mirjana Hrga.

Doživotna penzija

Ljubav i poštovanje navijača državnog prvaka i kapetana tima Darija Srne je obostrana. Nakon 11 godina života u Donjecku, Srna kaže da je to njegova druga država. Na kopačkama, zato, ima dvije zastave – ukrajinsku i hrvatsku.

“Imam priznanje od ukrajinskog predsjednika, doživotnu penziju od ukrajinske države…”, kaže Srna.

– Zaslužili su zastavu na kopački?

“Naravno… To je najmanje što im mogu dati – to je moja druga država”, zaključuje kapiten Šahtara i reprezentacije Hrvatske.

Donjeck je Srni dao i jedan od najdražih uspjeha – osvajanje Kupa UEFA-e. Prati situaciju u zemlji, vjeruje u pozitivan rasplet i samo želi – mir. Spreman je dijeliti sudbinu ostalih Ukrajinaca.

Mala hrvatska kolonija

“Ako se bude napuštao Donjeck, ja ću biti zadnji koji će ga napustiti”, poručio je Srna.

Tako je slikovito odgovorio na pitanje – razmišlja li o odlasku. Objašnjava da, nakon svega dobrog što mu je ta zemlja dala, ne bi imao obraza samo tako je napustiti.

“Svi nam mogu pozavidjeti na ovakvom kapitenu”, kaže jedan navijač Šahtara.

U Donjecku je mala hrvatska nogometna kolonija. Kažu da žive nogometni san, koji sada narušavaju vijesti da bi samo u jednom trenu sve moglo biti prekinuto. Uprkos tome, ostaju ovdje. Za kapitena hrvatske nogometne reprezentacije Donjeck je više od nogometa.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO