Osude za pritvaranje novinara Al Jazeere

Predizborna kampanja u Egiptu se zahuktava. U isto vrijeme iz cijelog svijeta i dalje stižu osude na pritvaranje novinara Al Jazere. Ni na ulicama nije mirno. Protivnici vojnog udara i dalje protestiraju protiv kandidature Sisija za predsjednika Egipta.

Dok je u punom jeku predizborna kampanja za predsjedničke izbore u Egiptu, u isto vrijeme stižu osude za pritvaranje novinara Al Jazeere. Ne miruje ni egipatska ulica.

Protesti zatvorenika

Al Jazeera je došla u posjed snimaka iz jednog egipatskog zatvora, na kojima se vide protesti zatvorenika koji to nazivaju zatvorskom revolucijom. Protive se vojnom udaru i nasilju koje provode zatvorske vlasti. Najavljuju da je ovo prvi val demonstracija koje će se nastaviti.

Jučerašnja odluka egipatskih vlasti da produži pritvor novinaru Al Jazeere Arabic Abdullahu Al-Shamiju za još 45 dana šokirala je svijet. Shami je u pritvoru bez optužnice i suđenja još od augusta prošle godine, a već 103 dana štrajkuje glađu.

U pritvoru su već 127 dana još trojica novinara Al Jazeere English. Roditelji jednog od njih, Petera Grestea, ne gube nadu u dobre vijesti.

Otac Juris Greste kaže: “Njegov prvi prioritet je, a mi se nadamo da je tako, da ostane pribran koliko je to moguće, da ne izgubi vjeru. Vjeruje da mu, ako ostane pribran, neće toliko teško pasti čak i ako godinu provede u pritvoru.”

Na situaciju u kojoj se nalaze novinari Al Jazeere jučer su, na Dan slobode medija, podsjetili širom svijeta. O tome je govorio i američki predsjednik Barack Obama.

“Znamo da svi novinari i fotoreporteri nemaju tu sreću da uživaju u slobodama. Čak i dok proslavljamo slobodu medija, naše misli su uz novinare širom svijeta… i u Ukrajini, Afganistanu, Siriji i Egiptu gdje rizikuju sve, a nekada i daju svoje živote da bi obavljali svoj posao.“

Na ulicama nema mira

Istovremeno, u Egiptu traje predizborna kampanja za predsjedničke izbore. General Abdul-Fattah Al-Sisi zahtijeva angažman svih Egipćana.

„Obećavam da ću naporno raditi, ali tražim i od svih da preuzmu odgovornost… …Gradnja nacije je obaveza svih nas. Nadam se da će Egipat ostvariti stabilnost i sigurnost kroz našu volju i sposobnost…”

Za to vrijeme na egipatskim ulicama nema mira. Demonstranti poručuju da je svrgnuti predsjednik Muhamed Mursi za njih i dalje legitimni predsjednik Egipta.

Izvor: Al Jazeera
 


Povezane

Danas je Svjetski dan medijskih sloboda. Na ovaj dan nastavljeno je suđenje trojici novinara Al Jazeere, koji su pritvoreni u Egiptu. Mohamed Fahmy, Peter Greste i Baher Mohamed lažno su optuženi za davanje medijskog prostora pokretu Muslimanska braća, koji su egipatske vlasti uvrstile na spisak terorističkih organizacija. Odbijen im je zahjtev za kauciju, a suđenje […]

Published On 03 May 2014

Jednom od četvorice novinara Al Jazzere zatvorenih u Egiptu, Mohamedu Fahmyju – dodijeljena je prestižna nagrade Kanadskog komiteta za svjetsku slobodu medija. Sva tri naša zatvorena novinara pisali su da bi se zahvalili za podršku. Naglasili su koliko je za svijet bitna sloboda izražavanja. Evo šta je napisao Baher Mohamed iz egipatskog zatvora Tora.

Published On 02 May 2014

Peteru Gresteu, Mohammedu Fahmyiu i Baheru Muhammedu, koji su 115 dana zatočeni u Kairu, nije odobrena jamčevina.

Published On 23 Apr 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO