Nestaje li Brajevo pismo

Posljednjih godina broj osoba koje uče čitati Brajevo pismo u Sjedinjenim Američkim Državama sve je manji.

Razlog je sve veća dostupnost tehnologije koja slijepim osobama olakšava korištenje različitih resursa, kao što su audioknjige. Ali i dalje ima mnogo onih koji smatraju da Brajevo pismo ne bi smjelo nestati.

Joyce Shoemaker sjedi pred kompjuterskim ekranom, ali ne čita, nego sluša. Koristi uređaj koji tekst automatski pretvara u zvuk.

Joyce je slijepa. Počela je gubiti vid sa 12 godina. Ali nikad nije naučila Brajevo pismo. A smatra da, zahvaljujući modernoj tehnologiji, nikad neće ni morati.

„Za čitanje i učenje Brajevog pisma nemam vremena… Iskreno, nemam ni kapaciteta.”

Gotovo 200 godina sistem čitanja pomoću dodirivanja reljefnog papira slijepim osobama omogućava da nauče čitati i pisati.

Skupo za štampanje

Međutim, u posljednjih desetak godina ovo pismo gubi popularnost. Iz Američkog državnog udruženja slijepih osoba kažu da manje od desetine, od 1,3 miliona slijepih Amerikanaca, zna Brajevo pismo.

„Ono je put ka pismenosti. Pomoću njega se čita i piše. Ako odgojite dijete koje nije naučilo čitati i pisati, to je problem”, kaže Danielle Miller iz Biblioteke za slijepe i slabovidne osobe.

Ona sarađuje sa školama i roditeljima kako bi mlađe generacije naučila da propuštaju savladati značajne vještine, poput spelovanja, ako se oslanjaju isključivo na moderne uređaje.

„Mislim da je problem u tome što djecu ne uče. Zato imamo cijelu jednu generaciju koja ne zna sastaviti e-mail ili pročitati informacije potrebne za obavljanje nekog posla. Govorimo o izboru. Ako ne naučite čitati, nemate izbor”, objašnjava Miller.

Ali, priznaje da joj je jasno zašto Brajevo pismo u modernom dobu gubi popularnost.

Ovo pismo je i skupo za štampanje. Biblioteke sada ulažu u digitalizaciju izdanja za slijepe osobe. Zahvaljujući tome tekst se može čitati pomoću posebne tastature.

Proizvodnja uređaja nije skupa, ali nabavka jeste – tastature koštaju do 5.000 dolara.

Razlozi za učenje

Ipak, naučnica Shannon Curry smatra da će uvijek postojati razlozi za učenje tradicionalnog Brajevog pisma.

„Zahvaljujući Brajevom pismu – pismena sam, baš kao i osobe sa zdravim vidom.”

Brajevo pismo – sistem koji, možda, nestaje, ali koji i dalje ima dovoljno korisnika koji vjeruju da se ne smije zanemariti.

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO