Naučnici o najudobnijoj obući na svijetu

Šta je najbitnije za cipelu, osim da je lijepa? Da je udobna, naravno. Sate i sate provodimo u njima, no veoma malo istraživanja je provedeno o toj temi. Naučnici u Barceloni sada pokušavaju otkriti koje su karakteristike najudobnije cipele na svijetu.

Kupovina nove obuće uvijek je rizik. Hoće li najnoviji modeli, naoko predivni, biti i udobni ili će, pak, oni klasičniji biti pjesma za vaša stopala? 

Tim naučnika iz Barcelone pokušava odgovoriti na to pitanje. Uz pomoć najnovije tehnologije pokušavaju spojiti udobnost koju ljudi traže sa izgledom cipele.

Senzori i kamere

Tarek Bazley objašnjava: „Senzori unutar cipela prate silu koja se sa gornjeg dijela tijela prenosi na noge, a potom na samu cipelu i pod. Koriste i 14 infracrvenih kamera koje prate pokrete preko bijelih loptica zakačenih na tijelo. Pomoću ovih podataka i raznih kompjuterskih modela pokušavaju saznati koji dio cipelu čini udobnom.“

Josep Maria Font Llagunes sa Tehničkog univerziteta u Kataloniji kaže: 

“Ono što smo otkrili je da žene preferiraju cipele sa više prostora na prstima i one sa fleksibilnim đonovima. S druge strane, muškarcima je za udobnost ključna težina cipele. Laganija obuća manje utječe na način njihovog hoda.”

Nunez Samper gotovo cijeli svoj život pomaže ljudima koji imaju problema sa nogama, često upravo zbog neudobne ili loše dizajnirane obuće.

Kriza loše utječe

“Dobar par cipela je od ključne važnosti kako biste izbjegli povrede uzrokovane neravninama kao i malformacije poput čukljeva te ravne tabane… U lošim cipelama noga ne stoji kako treba i unutar nje ne može funkcionisati na pravi način.”

Ekonomska kriza loše utječe na stopala Španaca jer, kako kaže doktor Nunez, građani su primorani da kupuju jeftine cipele. Zato svojim pacijentima savetuje: “Obuću posmatrajte kao investiciju jer vaše zdravlje i sreća zavise od vaše naredne kupovine cipela”.

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO