Kina u Africi: Cipele za četiri dolara

Prije pet godina Kina je postala najznačajniji afrički trgovački partner, a kineski proizvodi preplavili su afričko tržište.

Premijer Li Keqiang zato sada kreće na afričku turneju. Prva stanica bit će mu Senegal. Lokalne zanatlije nisu presretne jer, kako kažu, kineskim cijenama ne mogu konkurirati.

Kao petogodišnji dječak Modou Gueye sa djedom je počeo učiti zanat, kako praviti cipele. Nije to bio njegov san, no prekinuo je studij kako bi preuzeo porodični posao i nastavio proizvoditi cipele.

Međutim, od tada je malo-pomalo prodaja krenula nizbrdo. Domaću obuću u radnjama zamijenila je kineska.

“Razgovarao sam o ovom problemu i sa drugim kolegama. Pitamo se šta će biti s nama i našim porodicama za deset godina. Naš posao je ugrožen.”

Minimalna zarada

Par cipela košta blizu osam dolara. Zarada im je minimalna.

Modoueve cipele su dobre, fino izrađene, no odmah iza ugla nalazi se tržište koje nudi hiljade različitih modela, boja i sve su napravljene u kineskim fabrikama.

Ove veoma sličnog dizajna nisu ni približno dobre kao Modouove, ali koštaju samo četiri dolara. Znači dvostruko manje. Iz tog razloga senegalskim proizvođačima cipela veoma je teško biti konkurentan.

“Ako želite zaraditi, onda to možete samo sa kineskom robom. To je jedini način da napredujete. Bitno je samo da je roba lijepa i ljudi će je kupovati”, kaže Sidy Sall, biznismen.

Procvatom afričke ekonomije Kina puni svoje džepove. 2009. godine od SAD-a je preuzela i titulu najvećeg afričkog trgovačkog partnera.

Novi hladni rat

Yoro Dia, politički analitičar, kaže: “Čini se kao da imamo novi hladni rat, ovaj put između SAD-a i Kine.”

Dia smatra da Kina svoju prednost crpi iz toga što šuti o poštivanju demokratije i ljudskih sloboda u Africi.

“Kina stalno ponavlja: Ovdje smo da vam pomognemo u vezi s poslom, trgovinom… Ne miješamo se u vaše unutrašnje stvari poput SAD-a, Britanije, Evropske unije…”

Kako se globalna ekonomija sve više okreće Istoku, mijenja se i tržište. Jedni dobivaju, drugi gube. Proizvođači obuće poput Modoua, njihov zanat i prihodi mogli bi uskoro u potpunosti nestati.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO