Čekanje na panamsko čudo

Širenje Panamskog kanala trebalo bi udvostručiti obim trgovine, a samim tim i prihode koji se mjere stotinama miliona dolara.

Panama se ubraja u najbrže rastuće ekonomije svijeta, ali mnogi njeni stanovnici taj prosperitet i bogatstvo još nisu osjetili.

Panama dobija novo lice. Investicijom od 15 milijardi dolara Vlada planira zemlju pretvoriti u jedno od najvećih trgovačkih i logističkih centara na svijetu.

Grade se neboderi, autoceste, metro, širi se i Panamski kanal, što će udvostručiti obim trgovine, kao i prihode.

Novi Singapur

Predsjednik države Panamu naziva i novim Singapurom. Usporedba koja je daleko od istine, s obzirom na to da trećina stanovništa živi u siromaštvu. Stanovnici luke Colon osjećaju da su zaboravljeni.

Alma Gibbs, stanovnica, kaže: „Nemamo nikakvu korist. Ljudi su gladni ili preživljavaju tako što ostatke hrane kupe sa ceste. Ne bi trebalo biti ovako. Od svakog broda koji prođe kroz kanal Vlada dobije novac. Trebali bismo živjeti u boljim uvjetima.“

Prije više od 100 godina, tokom gradnje Panamskog kanala, Amerikanci su izgradili i luku Colon. Bila je poznata po svojoj ljepoti, a danas po siromaštvu i oronulim zgradama.

„Potrebna nam je pomoć. Pogledajte kuću. Jučer nam je pao sprat, ulaznio dio i stepenice su nestali“, govori Norma Clarke.

Samo kilometar od Norminih vrata nalazi se druga najveća bescarinska zona na svijetu, koja svake godine u državni budžet uplaćuje 5,4 milijarde dolara ili 15 posto panamskog BDP-a. Ekonomisti smatraju da Vlada ima pogrešne prioritete.

Visok nivo korupcije

Horation Estribi, ekonomista, smatra: „Imamo veoma visok nivo korupcije, loš sistem vladanja… Ne protivim se infrastrukturnim projektima, već činjenici da se njima daje tolika pažnja, a ne institucijama, vladavini i potrebi za gradnju socijalnog sistema.“

Ipak, postoje neki znaci promjena. Siromašni stariji stanovnici primaju 100 dolara penzije, a grade se i nove škole. No, stanovnici Colona će, kako se čini, još morati pričekati da i do njih stigne čarolija panamskog ekonomskog čuda.

Izvor: Al Jazeera