San indijske djece o izlasku iz siromaštva

Imati bankovni račun san je koji sanjaju mnogi mališani iz Indije. Milioni ih žive i rade na ulicama. Brinu se i bore sami za sebe. No, gotovo sav novac što zarade roditelji im otmu ili potroše. Indijska Vlada im pokušava pomoći.

Otkako zna za sebe, Badshah skuplja smeće sa ulica New Delhija. Skuplja papir, plastiku i boce. Sve što može da proda.

Badshah je samo jedno od 50 hiljada dece koja ovako zarađuju za život u glavnom gradu Indije. Želio bi da štedi, ali sve što zaradi – pet dolara dnevno, njegova majka ili potroši ili mu oduzme.

“Kada bih mogao otvoriti bankovni račun, mogao bih štedjeti i u budućnosti pokrenuti vlastiti biznis, napraviti nešto veliko. Novac bi se gomilao na računu i to bi bilo najbolje”, kaže Badshah.

Direktiva Centralne banke

Isto mišljenje dijeli i Indijska centralna banka. Izdala je direktivu kojom traži od ostalih finansijskih institucija da dopuste djeci iznad deset godina da bez dozvole roditelja otvore bankovni račun.

Organizacije koje rade sa siromašnim porodicama smatraju da će ta odluka pomoći toj djeci da nekad izađu iz siromaštva.

“Oni imaju velike snove. Ako ih pitate, saznat ćete da žele postati policajci, vojnici. Imaju velike snove i nade i, kako kažu, ostvarit će ih”, kaže Dikshita Tathod iz nevladine organizacije Chetna.

Mnogi od mališana u New Delhiju žele otvorit štedni račun, ali problem je što nemaju dokument sa slikom, a jedva znaju da čitaju i pišu. Zbog toga im banke teško mogu pomoći.

Iako direktiva Centralne banke nije obvezujuća, komercijalne je u potpunosti podržavaju, ali bez ličnog dokumenta ne mogu otvoriti račun.

“Zapravo, ovo je vrlo moćna ideja, ali, kao što vidite, bit će problema u implementaciji i kada je riječ o otvaranju i prevenciji njihovih zloupotreba”, kaže Arundhati Bhattacharya iz Centralne banke Indije.

Badshah nema nikakav dokument kojim bi dokazao da je to on, ali, kako kaže, učinit će sve da dođe do njega, kako bi jednog dana mogao otplesati do banke.

Izvor. Al Jazeera