Wi-Fi dostupan i na Mjesecu

Budućim istraživačima na površini Mjeseca, udaljenom 382.240 kilometara od Zemlje, bit će omogućen pristup internetu (AFP)
Budućim istraživačima na površini Mjeseca, udaljenom 382.240 kilometara od Zemlje, bit će omogućen pristup internetu (AFP)

Pristup internetu moguć je i na Mjesecu. Naučnici iz NASA-e i MIT-a uspješno su pokazali kako se bežični signal može poslati na Mjesec. Ista tehnologija moći će se koristiti na budućim misijama na Mars i druge planete.

Budućim generacijama istraživača na Mjesecu, kako tvrde naučnici, širokopojasne veze omogućit će da ostanu u kontaktu s porodicom i prijateljima na Zemlji.

Kako bi omogućili pristup širokopojasnom internetu na Mjesecu, naučnici su upotrijebili četiri odvojena teleskopa u New Mexicu kako bi poslali odlazni signal prema prijemniku postavljenom na satelitu u Mjesečevoj orbiti.

Svaki teleskop, promjera blizu 15 centimetara, prenosi informacije lunarnom satelitu u kodiranim svjetlosnim pulsevima, izvijestio je Discovery News.

Širokopojasna veza

Rezultat istraživanja navedenih timova bit će prezentiran na konferenciji o laserskoj tehnologiji CLEO koja će se održati u Kaliforniji  9. juna.

Tim je uspio prenijeti podatke 382.240 km daleko od Zemlje brzinom od 19,44 megabita u sekundi, što se može uporediti sa širokopojasnom vezom manje brzine.

S obzirom na to da Zemljina atmosfera iskrivljuje signal na putu prema Mjesecu četiri teleskopa odašilju svjetlo kroz različite zračne stupce, svaki kojih ima drugačije efekte iskrivljenja.

Na taj način je povećana šansa da barem jedna od zraka uspostavi interakciju s prijemnikom satelita te dostavi internet na Mjesec.

Izvor: Agencije


Povezane

Astronomi tvrde da je ta planeta najsličnija Zemlji od bilo koje dosad otkrivene, na kojoj možda postoji i voda.

17 Apr 2014

Mjesec je, u zavisnosti od lokalnih vremenskih uslova, mijenjao boju od crvene, preko narandžaste, do braon.

15 Apr 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO