Protesti i žalbe nakon izbora u Egiptu

Protivnici vojnog udara u Egiptu organizirali su proteste u više gradova. Ne prihvataju rezultate predsjedničkih izbora i pozivaju na novu revoluciju.

Dok se nastavlja brojanje glasačkih listića, Izbornoj komisiji počele su pristizati žalbe na izborni proces.

Prvi petak nakon predsjedničkih izbora, čije rezultate ne priznaju, protivnici vojnog udara izašli su na ulice kako bi digli svoj glas protiv komedije, kako su nazvali održane predsjedničke izbore.

Uzvikivali su parole protiv vojne uprave noseći slike legitimno izabranog predsjednika Muhameda Mursija svrgnutog u vojnom udaru prošle godine. Iz koalicije za podršku legitimitetu najavljuju nastavak revolucije.

Salim Azouz iz Koalicija za podršku legitimitetu kaže: “Mubarak je 2004. pobijedio na izborima. Pobijedio je većinom glasova i na parlamentarnim izborima 2010. Uprkos tome, egipatska revolucija uspjela je sve to poništiti i srušiti Mubaraka i njegovu vlast. Revolucija se nastavlja i oborit će rezultate i ovih izbora koji ne odražavaju volju naroda”.

Proslava pobjede

S druge strane, pristalice generala Abdul-Fattaha Al-Sisija proslavljaju za njih historijsku pobjedu. U razgovoru za kuvajtske dnevne novine general Al-Sisi istakao je prioritet njegove vlasti.

“Radit ću na promoviranju istinskog nacionalnog jedinstva koje će zadovoljiti sve Egipćane. Cilj nam je smiriti i uključiti mlade naraštaje u zajednički projekt”, kazao je Al-Sisi.  

Izbornoj komisiji pristižu žalbe na regularnost izbora. Za to su predviđena dva dana prije nego što se u ponedjeljak ili utorak objave zvanični rezultati.

Iz štaba Hamdeena Sabahija kažu da će se žaliti na mnoge nepravilnosti zabilježene tokom izbornog procesa. Uprkos tome, Sabahi je priznao poraz.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO