Bivši ministar osuđen na četiri godine

Cvetanov će uložiti žalbu na presudu i ostati na slobodi dok sve pravne mogućnosti u postupku ne budu iskorištene (EPA)

Bivši ministar unutrašnjih poslova Bugarske Cvetan Cvetanov osuđen je na četiri godine zatvora zbog odbijanja da omogući legalno prisluškivanje tokom istrage vođene protiv jednog bivšeg visokog policijskog zvaničnika.

Cvetanov, koji je drugi najutjecajniji političar u glavnoj opozicionoj partiji GERB, odbacuje krivicu, ističući da je odbijajući da provede u djelo sudsku odluku o prisluškivanju bivšeg šefa regionalne policijske jedinice za organizirani kriminal radio u skladu sa zakonom.

Tužilaštvo je tražilo tri godine uvjetne kazne, ali je sudija Oružnog suda u Sofiji donio odluku o zatvorskoj kazni za Cvetanova, navodeći u presudi da je optuženi zloupotrijebio položaj i omeo istragu protiv osumnjičenih za kriminal.

Dodatne optužbe

Cvetanov će, međutim, uložiti žalbu na presudu i ostati na slobodi dok sve pravne mogućnosti u postupku ne budu iskorištene, prenosi Reuters.

„Nevin sam. Uvijek sam radio na borbi protiv organiziranog kriminala i obnovi povjerenja evropskih partnera u Bugarsku“, rekao je novinarima poslije presude.

Cvetanov je, također, optužen da je namjerno dozvolio zaposlenima u Ministarstvu da počine krivična djela ilegalno prisluškujući telefone i zloupotrebljavajući obavještajnu opremu, navela je britanska agencija.

Izvor: Agencije