Zapovjednik FSA-e poziva na bojkot izbora

Porodica Assad vlada Sirijom gotovo pola stoljeća (EPA)

Zapovjednik Slobodne sirijske vojske (FSA) pozvao je u četvrtak Sirijce da bojkotiraju predsjedničke izbore raspisane za 3. juni, na kojima se očekuje ponovni izbor Bashara al-Assada, nazivajući izbore “lakrdijom” koju organizira “zločinački” režim.

“Zbog naše historijske dužnosti, našeg istinskog domoljublja i straha od opasnosti koje prijete Siriji i Sirijcima, moramo spriječiti tu lakrdiju bojkotirajući potpuno izbore”, rekao je general Abdelilah al-Bashir u videoporuci.

Izbori koji će se provesti na područjima koja su pod nadzorom režima i na kojima će se predsjednik Assad natjecati s dvojicom nepoznatih kandidata u teoriji su prvi predsjednički izbori u Siriji u zadnjih više od pola stoljeća, budući da su Assad i njegov otac Hafez, koji je željeznom rukom vladao zemljom od 1970. do 2000, imenovani nakon provedenih referenduma, prenosi Hina.

‘Bez razlika’

“Režim govori o demokratskim izborima”, ali se oni, zapravo, “ne razlikuju od prošlih referenduma”, dodaje zapovjednik FSA-e.

Usto je rekao da “zločinački” režim Bashara al-Assada vrši pritisak, ne bi li naveo birače u zemlji opustošenoj ratom da izađu na birališta.

“Organiziranjem ove lakrdije režim pokazuje da ne traži nikakvo političko rješenje, nego se samo nada da će potvrditi status quo (…), kao da ponovo kontrolira stanje”, kazao je Bashir. “To je laž”, dodao je, ustvrdivši da će pobunjenici nastaviti svoju oružanu borbu za rušenje režima.

Premda je opozicija uspjela osvojiti velika područja na sjeveru i na istoku zemlje, režim je i dalje nadmoćan u vatrenoj sili nad pobunjenicima, zahvaljujući svojoj avijaciji, mobilizaciji rezervnog sastava vojske i iskusnim borcima libanskog Hezbollaha.

Izvor: Al Jazeera