UN: Nepodnošljivo društveno stanje u Siriji

U područjima pod opsadom u Siriji stanovništvo pati od gladi i pothranjenosti (EPA)

Rat je Siriju gurnuo u nepodnošljivu društvenu i ekonomsku situaciju, otjerao polovinu stanovništva u siromaštvo i uništio sektore obrazovanja i zdravstva, upozorava se u izvještaju Ujedinjenih naroda objavljenom u četvrtak.

Prema izvještaju koji analizira stanje u dva posljednja tromjesečja 2013, troje od četvero Sirijaca živi u siromaštvu, a više od polovine (54,3 posto) u krajnjem siromaštvu, prenosi Hina.

Blizu 20 posto stanovništva ne može zadovoljiti niti najelementarnije potrebe, a u područjima pod opsadom stanovništvo pati od gladi i pothranjenosti.

Nezaposlenost je strelovito porasla, s 10,3 posto 2011. na 54,3 posto u posljednjem tromjesečju 2013. godine.

Od početka sukoba u martu 2011. posao je izgubilo 2,67 miliona Sirijaca, zbog čega je ugroženo 11 miliona ljudi koji su ovisili o tim primanjima.

Velika nezaposlenost

Provincije koje su najviše pogođene tom nedaćom nalaze se na sjeveroistoku Sirije. Radi se o većinski kurdskim područjima Hasakah i Raqqa, koja su pod kontrolom grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), gdje nezaposlenost iznosi 65 posto.

Lična potrošnja je pala za 25,5 posto u posljednjem tromjesečju 2013. u odnosu na isti period  2012. i ograničena je isključivo na hranu i stanarinu za one porodice koje su raseljene. Inflacija je od 2011. bila 179 posto.

Obrazovni sistem je ugrožen i na rubu kolapsa, s više od polovine djece školske dobi (51,8 posto), koja više ne pohađaju nastavu. U Raqqi taj broj doseže čak 90 posto, a u Halepu 68 posto. Krajem 2013. nije radilo čak 4.000 škola, koje su u ratu teško oštećene, potpuno uništene ili služe kao prihvatilišta za raseljene.

U teškom je stanju i zdravstvo, što zbog uništene infrastrukture, odljeva liječnika, ubijenog ili ranjenog medicinskog osoblja, što zbog urušavanja farmaceutske industrije. Od 91 javne bolnice oštećeno je njih 60, a polovina ih ne radi. Usljed ratnih djelovanja oštećene su i 53 privatne bolnice.

Izvor: Agencije