Teška sudbina stanovnika nepriznatih sela

Vlada Izraela je i službeno odustala od kontroverznog ”Prawer plana”, plana iseljavanja nekoliko desetaka hiljada arapskih beduina u gradove.

Međutim, mještani sela Zapadni Negev optužuju ih da im život čine nepodnošljivim.  

Selo Wadi al-Niam je najveće od 45 arapskih sela u Zapadnom Negevu.

Izraelske vlasti ga ne priznaju, kao ni ostala palestinska sela u tom kraju.

Život u tom selu je težak, a lokalni Palestinci kažu da ga izraelska Vlada dodatno otežava.

Pošto su sela nepriznata, nemaju pravo na struju, vodu, puteve. Kuće bez građevinske dozvole redovno se ruše.

‘Rušenje bez razloga’

“Ovo je naša zemlja. Mi samo želimo živjeti u svojoj zemlji kao slobodni, a ne kao građani drugog reda. Moja kuća je srušena bez razloga”, požalila se stanovnica sela.

Izraelske vlasti su nedavno izgradile elektranu iz koje se napaja obližnja hemijska tvornica, ali i naselja jevrejskih doseljenika.

Međutim, iako su stubovi dalekovoda postavljeni između njihovih kuća i na njihovoj zemlji, Palestinci su ostavljeni bez struje.

Seoski predstavnik Libad Abu Affash je kazao: “Izgradili su elektranu i vodovod na našoj zemlji. Nas niko ništa nije pitao. U selo je došla jedna delegacija iz Ministarstva zdravstva i rekla da ova elektrana prouzrokuje zračenja koja mogu dovesti do oboljenja od raka. U posljednje vrijeme u selu je od raka umrlo trideset osoba, među kojima i mladić koji je imao svega trideset godina.”

Krajem prošle godine Izrael je odustao od kontroverznog plana, poznatog kao ”Prawer plan”, koji je predvidio iseljavanje gotovo 70.000 beduina u obližnje gradove, kako bi se stvorio prostor za nova jevrejska naselja.

Ipak, mještani vjeruju kako taj plan nije potpuno mrtav.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Napadima desničarskih jevrejskih organizacija izložene su džamije, crkve, pomirljive izraelske grupe, pa čak i izraelske vojne baze.

Mišljenje autora
Published On 14 May 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO