Egipat: Sisijeva pobjeda u sjeni male izlaznosti

Hamdeen Sabbahi, kandidat na predsjedničkim izborima u Egiptu doveo je u pitanje legitimnost podataka o izlaznosti na prvim izborima nakon svrgnuća Muhammeda Mursija, demokratski izabranog predsjednika Egipta.

Kandidat ljevice prethodno je priznao poraz na izborima na kojima je bivši zapovjednik egipatske vojske Abdul Fattah al-Sisi osvojio više od 90 posto glasova.

Sabbahi, koji je prethodnog dana upozoravao na izborne neregularnosti, zbog čega je povukao svoje posmatrače sa birališta, kazao je da objavljene brojke o izlaznosti nemaju nikakvu “vjerodostojnost niti kredibilitet”.

On je optužio medije da vrše “mobilizaciju umjesto podizanja svijesti”.

Sabbahi je na konferenciji za novinare rekao da će se i dalje zalagati za ispunjenje ciljeva revolucije 25. januara, u kojoj je oboren režim Hosnija Mubaraka 2011. godine, a to su “život, sloboda i društvena pravda”.  

Pobjeda al-Sisija

Bivši zapovjednik vojske Abdul Fattah al-Sisi je, prema preliminarnim rezultatima, osvojio 93,3 posto glasova na predsjedničkim izborima u Egiptu, potvrdili su ranije sudski izbori.

Od ukupno 54 miliona birača na izbore je izišlo 44,4 posto, objavili su pravosudni izvori, što je znatno manje od 45 miliona birača, koliko je Al-Sisi tvrdio da će glasati za njega.

Pozitivna ocjena Arapske lige

Predstavnici posmatračke misije Arapske lige koji nadgledaju predsjedničke izbore u Egiptu ocijenili su da izbori teku uredno, unatoč ponekim nepravilnostima na terenu, javlja agencija Anadolija.

U okviru posmatračke misije u 22 egipatska grada boravi 100 posmatrača iz 17 arapskih zemalja. Šefica posmatračke misije Haifa Abu Ghazaleh nakon obilaska terena ocijenila je da izbori uz veliku sigurnost teku u najboljem redu.

“Policija i vojska dobro osiguravaju sva biračka mjesta. Isto tako su osigurani uvjeti za glasanje žena, staraca te lica sa posebnim potrebama”, kazala je Abu Ghazalah. Na terenu su također uočene i neke nepravilnosti. Abu Ghazalah je kazala da su neka biračka mjesta kasno otvorena, da na nekima nije okačena izborna lista, da na nekim izbornim mjestima nije korišteno mastilo, a ponegdje su glasački listići bili bez pečata.

“Uočeni nedostaci neće utjecati na konačni ishod izbora. Tehnički problemi koje smo uočili u budućnosti se mogu popraviti”, naglasila je Abu Ghazalah. 

Manja izlaznost, smatraju agencije, mogla bi naštetiti njegovu ugledu.

Glasanje na egipatskim predsjedničkim izborima trebalo je trajati do utorka, ali je produljeno i na srijedu kako bi se postigla veća izlaznost.

Čim je počela objava rezultata počela je proslava pobjede Al-Sisija na kairskom trgu Tahrir, gdje se okupio veliki broj ljudi.

‘Povratak na staro’

“Priznajem poraz i poštujem izbor naroda“, rekao je kandidat ljevice Sabbahi novinarima, prenosi AFP.

Trodnevni izbori za predsjednika Egipta okončani su u srijedu, a vrlo brzo postalo je jasno kako je Al-Sisi premoćno pobijedio, osvojivši 96,2 posto glasova.

Umirovljeni maršal Al-Sisi de facto upravlja prijelaznom vladom koju je oformio prije 11 mjeseci, nakon što je smijenio i zatočio Muhameda Mursija, prvog demokratski izabranog predsjednika u najmnogoljudnijoj arapskoj zemlji.

Al-Sisijev jedini suparnik, vođa ljevice Hamdeen Sabbahi, dobio je 3,8 važećih glasova.

Al-Sisijevi protivnici smatraju da se Egipat „vraća na staro“, jer će moćna egipatska vojska predsjedničkim izborima ponovno preuzeti vlast u svoje ruke i vladati zemljom kao što je to činila dosad.

Kampanja zastrašivanja

Mnogi su se žalili da vlasti, zbog odluke da se izbori produže za još jedan dan, manipuliraju izborima u korist Sisija.

Sabbahi je rekao da je cilj produživanja „izvrnuti“ volju naroda. Povukao je svoje predstavnike s birališta u srijedu u znak protesta protiv onog što naziva kampanjom zastrašivanja i uhićenja aktivista njegove kampanje.

Muslimanska braća – skupina kojoj je pripadao i svrgnuti predsjednik Mursi – pozdravila je mali odaziv.

Braća su proglašena „terorističkom“ organizacijom.

Sve vođe pokreta su sada u zatvoru ili u egzilu, a Mursiju se sudi i može biti osuđen na smrtnu kaznu.

Službeni rezultati izbora ne očekuju se prije 5. lipnja.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO