Abbas izabrao premijera vlade jedinstva

Mahmoud Abbas, navodno, pismeno obavijestio Ramija Hamdallaha, koji trenutno predvodi Vladu na Zapadnoj obali, da će biti premijer (Arhiva)

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas izabrao je premijera koji će predvoditi vladu nacionalnog jedinstva, ali nije objavio njen sastav kako je bilo najavljeno jer još nema dogovora o portfelju ministra vanjskih poslova.

Abbas je pismeno obavijestio Ramija Hamdallaha, koji trenutno predvodi Vladu na Zapadnoj obali, da će biti premijer, rekao je u četvrtak jedan zvaničnik u Ramallahu.

“Vlada je spremna, ali postoji samo jedan problem, a to je da Fatah i Hamas odbijaju da Riyad al-Maliki bude ministar vanjskih poslova, na čemu Abbas insistira”, kazao je taj anonimni zvaničnik agenciji AFP.

Maliki je diplomata veteran, a šef diplomatije je od 2007. godine.

Neočekivani sporazum

Izvori bliski Hamasu navode da ta organizacija želi da ministar vanjskih poslova bude Ziad Abu Amr, jedan od dva zamjenika premijera u Vladi čiji je premijer Hamdalah.

Hamas i Palestinska oslobodilačka organizacija, u kojoj dominira sekularni Fatah, neočekivano su 23. aprila potpisali sporazum o pomirenju, okončavši tako sedam godina gorkog i krvavog rivalstva.

Na osnovu dogovora dvije strane su se obavezale da će raditi na stvaranju nezavisne vlade tehnokrata, koja će utrti put dugo odlaganim izborima.

Pet sedmica bio je rok za osnivanje vlade jedinstva i trebala je biti predstavljena 28. maja, prenose agencije.

“Ako danas to pitanje bude riješeno i Abbas pristane da ne postavi Malikija, onda će vlada biti objavljena u narednih nekoliko sati”, najavio je pomenuti zvaničnik.

Izvor: Agencije