Abbas i Peres će u Vatikanu moliti za mir

Papa (lijevo) je Abbasa i Peresa označio "ljudima mira" (EPA)

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas i izraelski Shimon Peres doputovat će 8. juna u Vatikan, kako bi se zajedno s papom Franjom molili za mir na Bliskom istoku, saopćila je Sveta Stolica.

“Molitveni susret za mir na koji je Sveti Otac pozvao izraelskog predsjednika Shimona Peresa i palestinskog Mahmouda Abbasa održat će se u nedjelju 8. juna poslijepodne u Vatikanu. Taj su datum prihvatile obje strane”, rekao je u saopćenju predstojnik kancelarije za štampu Svete Stolice, otac Federico Lombardi.

Nakon nedjeljne mise na Trgu jaslica u Betlehemu papa Franjo je na opće iznenađenje rekao da je pozvao izraelskog i palestinskog predsjednika da dođu u njegov vatikanski “dom”, navodi agencija Hina.

Papa je naglasio da ne teži obnovi pregovora, već jedino da spoji dvije strane u molitvi.  On je i Abbasa i Peresa označio “ljudima mira”.

‘Tvorci mira’

“Svi, a posebno oni koji su pozvani služiti svom narodu, moraju biti oruđe i tvorci mira, ponajprije u molitvi. Graditi mir je teško, ali živjeti bez mira je muka. Svi muškarci i sve žene na ovoj Zemlji i u cijelome svijetu traže od nas da pred Boga donesemo njihovu žarku želju za mirom”, zaključio je u apelu bez presedana.

Obojica predsjednika su brzo prihvatila Papin poziv. Peres, kojem mandat istječe za nekoliko sedmica i koji je Papin prijatelj, nije odmah objavio datum. Papine poteze na tom putovanju nisu odobrili svi izraelski političari.

Taj dan nije mogao biti ni petak, jer je to odabrani dan za muslimane, ni subota, sveti dan za Židove, pa je odlučeno da to bude nedjelja, 8. juna.

Papa Franjo je još u septembru pozvao na dan molitve za Siriju, kada su Sjedinjene Američke Države i Francuska razmišljale o zračnim udarima na režim Bashara al-Assada.

Krah pregovora

Izgledi za preokret u pregovorima su veoma mali. Izraelsko-palestinski pregovori doživjeli su krah krajem aprila, nakon što je Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO), u kojoj dominira Abbasov Fatah, potpisala dogovor o pomirenju s rivalskim Hamasom, koji Izrael SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom.

U pregovorima vođenim devet mjeseci, pod posredstvom SAD-a, ionako nije bilo rezultata.

Devedesetogodišnji Peres, dobitnik Nobelove nagrade, ima samo ceremonijalnu ulogu u političkom životu Izraela.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu se ljuti na političare koji kontaktiraju s Abbasom poslije pomirenja s Hamasom.

Izvor: Agencije