Forbes: Merkel je najmoćnija žena svijeta

Najmoćnije žene Forbes ocjenjuje prema njihovom utjecaju i bogatstvu (AFP)

Prema godišnjem popisu časopisa Forbes, njemačka kancelarka Angela Merkel i dalje je najmoćnija žena u svijetu. To je četvrti put uzastopno i osmi put u posljednjih 11 godina da je Merkel na vrhu popisa najmoćnijih.

Iza nje su ostale predsjednica Središnje američke banke (FED) Janet Yellen na drugom te filantropkinja i američka poslovna žena Melinda Gates na trećem mjestu, kao i prošle godine.

Brazilska predsjednica Dilma Rousseff pala je s drugog na četvrto mjesto, a direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Francuskinja Christine Lagarde se s prošlogodišnjeg sedmog popela na peto mjesto.

Na šestome mjestu godišnjeg popisa najmoćnijih žena na svijetu nalazi se Hillary Clinton, a nova direktorica General Motorsa Mary Barra zauzela je sedmu poziciju – ispred Michelle Obama.

Najmlađa Lady Gaga, najstarija britanska kraljica

Na popisu stotinu najmoćnijih žena, 18 se dama ove godine našlo prvi put, među njima i Janet Yellen.

Među najmoćnijima je i devet šefica država u kojima živi ukupno 641 milijun ljudi, 28 izvršnih direktorica tvrtki i 13 milijarderki.

Najmlađa među njima je 28-godišnja ekscentrična pjevačica Lady Gaga, koja je zauzela 68. mjesto, a najstarija britanska kraljica Elizabeta II. (88) na 35. poziciji.

„Ove vrijedne žene ostavljaju veliki i trajan trag na globalnoj razini i u svim aspektima naših života“, rekla je izdavačica lista Forbes Women Moira Forbes.

Najmoćnije žene svijeta rade u sektorima tehnologije, medija, financija, svijeta spektakla, politike, u karitativnim organizacijama ili su milijarderke.

Njihovu moć Forbes ocjenjuje prema njihovu bogatstvu i utjecaju.

Izvor: Agencije