Zaprašivanje komaraca uz obale Save

Da bi se spriječile epidemije, u Srbiji u narednim danima počet će zaprašivanje komaraca u oblastima gdje se izlila rijeka Sava.

Uz pomoć Evropske unije i Svjetske zdravstvene organizacije, u regionalnoj akciji biće zaprašeno više od 100.000 hektara, izvijestio je iz sela Jemena u općini Šid Marko Subotić, novinar Al Jazeere.

Nakon poplava su u toku raspremanja. Jovica Vekić pokušava da stvari vrati na staro na svom imanju u sremskom selu Jamena. Stoku koju je zaštitio od poplave vraća u obor, dok se u dvorištu i dalje jasno vidi dokle je rijeka Sava stigla.

“Ostao sam bez 200 hektara zemlje. Sve je pod vodom. Stoka je sva živa. Ovo što vidite, voda je ušla u dvorište u kuću. Niko nije nastradao što je i najbitnije”, opisao je Vekić svoju tužnu sudbinu. 

Totalna šteta

Kako je poplava brzo došla, za svega pola sata kako kažu mještani, tako se sada voda sporo povlači. Na njivama je i dalje ima. Ovaj plodan kraj Srbije pretrpio je totalnu štetu, pa će mehanizacija ostati parkirana, a ovogodišnjeg roda neće ni biti.

Vekić je kazao: “Sve je u vodi, 130 jutara soje i 50 jutara kukuruza. Uložio sam u tu svoju poljoprivredu preko 100.000 evra, hoće li to neko priznati ili neće, ali mi moramo živeti dalje”.

U selo su se vratili radno sposobni muškarci. Žene i djeca još neće moći u Jamenu sve dok u potpunosti ne bude sigurno.

Poslije poplave, opasnost sada predstavlja zaraza, zbog čega se čisti i dezinficira svaki djelić Jamene.

Mjesta sa kojih se povukla voda tretiraju se posebnim hemijskim sredstvima.

Šefica veterinarske inspekcije sremskog okruga Emina Milatara je rekla: “To su koraci koji se rade nakon povlačenja vode da ne dođe do raznih epidemija i sa zdravstvenog aspekta”.

Zajednička akcija

Iz tog razloga su ministri zdravlja Srbije, Hrvatske i bh. entiteta Republike Srpske obišli oblasti gdje se izlila Sava. Dogovorili su zajedničku akciju u prevenciji eventualnog širenja zaraza

“Za svaki slučaj pripremili smo karantinske smeštaje, pripremamo lekove ako krene neka epidemija ali nadamo se da do toga neće doći i radimo sve da do toga ne dođe”, kazao je Zlatibor Lončar, ministar zdravlja Srbije.

Rajko Ostojić, ministar zdravlja Hrvatske, rekao je: “Sada slijedi borba za zdravlje naših građana i zato smo tu. I da apsolutno spriječimo širenje bilo kakve epidemije”.

U Bosni i Hercegovini najteža epidemiološka situacija je u Šamcu i Doboju.

“Što se tiče Doboja, on je doživio katastrofu, potpuno devastiran, uništen grad, tako da je situacija jako teška. Epidemiološka situacija je nesigurna i nestabilna, do sada nismo imali pojave zaraznih bolesti. Preduzimamo sve mjere”, kazao je Dragan Bogdanić, ministar zdravlja Republike Srpske.

Tri ugrožena regiona dogovorili su i hitno zaprašivanje komaraca, kako ne bi došlo do širenje virusa Zapadnog Nila i denga groznice, koje prenose ti insekti. Do vikenda počet će zaprašivanje na više od 100. 000 hektara.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO