Velika predizborna obećanja na Kosovu

Prijevremeni parlamentarni izbori na Kosovu biće održani 8. juna. Predizborna kampanja trajat će samo 10 dana, ali je većina političkih partija već nekoliko sedmica u kampanji.

Sa stopom nezaposlenosti od oko 35 posto među radno sposobnim stanovništvom, ekonomski razvoj i stvaranje novih radnih mjesta glavna su predizborna obećanja političkih partija, izvijestio je Avni Ahmetaj, novinar Al Jazeere.     

Od rudnika, do škola i obdaništa, aktuelni premijer i predsjednik Demokratske partije Kosova Hashim Thaci, koji Kosovo vodi posljednjih sedam godina, već je nekoliko mjeseci intenzivno na terenu.

Obećava osnivanje fonda za razvoj Kosova, izgradnju novog autoputa i povećanje plate radnicima u javnom sektoru svake godine za 25 posto. Posljednje povećanje Vlada je odobrila prije dva mjeseca.

“Postigli smo slobodu i izgradili državu. Sada je vrijeme za ekonomski razvoj i stvaranje novih radnih mjesta, zato smo i pokrenuli projekt od 1,5 milijardu eura”, kazao je Thaci.

To će, kako kaže, omogućiti stvaranje 200.000 novih radnih mjesta. To je dovoljan razlog preduzetnicima, kao i predsjedniku privredne komore za javnu podršku sadašnjoj vlasti.

Safet Gerxhaliu, predsjednik privredne komore Kosova, rekao je: Ne može Kosovo više opstati uz ovakvu nezaposlenost i ovakvu stopu rasta siromaštva. Moramo podržati svaki konkretan potez, bilo koje političke stranke, i uraditi sve da nam ekonomija bude prioritet”.

Javne prozivke

Opozicioni Demokratski savez, stranka koju je osnovao prvi predsjednik Kosova, preminuli Ibrahim Rugova, Thacijev plan za ekonomski razvoj proziva medijskom predstavom za prevaru i zloupotrebu građana. Tvrde da imaju realan plan za stvaranje novih radnih mjesta, prvenstveno u poljoprivredi.

“Daćemo prednost poljoprivredi, jer više od 60 posto stanovništva Kosova živi na selu. Povećat ćemo za tri puta subvencije za poljoprivredu. Uložit ćemo 1,2 milijardi eura u poljoprivredu, subvencijama i kreditima čije će kamate platiti Vlada Kosova”, kazao je Isa Mustafa, predsjednik Demokratskog saveza Kosova.

Obećanja političkih partija da će otvoriti na hiljade novih radnih su nerealna, kaže ekonomski analitičar i direktor instituta Riinivest Lumir Abdixhiku.    

On je kazao: “Da bi se stvorilo 200.000 novih radnih mjesta, koje obećavaju političke partije na Kosovu, naša zemlja bi trebala imati godišnji ekonomski rast od 20 posto četiri godine zaredom. Taj rast do današnjeg dana nije mogla postići nijedna zemlja u historiji. Znači ova obećanja nemaju smisla, jer su to euforična obećanja u jednoj predizbornoj kampanji”.             

Predizborni spotovi već  odavno se mogu vidjeti  u programu kosovskih televizija, kao i plakati političkih partija na ulicama gradova iako službena kampanja počinje 28. maja.

Izvor: Al Jazeera