U Siriji ugrožena baština UNESCO-a

Tokom rata u Siriji uništene su mnoge historijske građevine. Svih šest znamenitosti koje se od ranije nalaze na listi svjetske baštine UNESCO-a od prošle godine su na listi ugroženih.

Mnogi ulažu velike napore da ih zaštite.

Za kontrolu nad Deir al-Zourom snage sirijske Vlade i pobunjenici bore se tri godine.

Neke od najvrednijih zaliha nafte u Siriji nalaze se ispod tog grada. Međutim, iznad površine smještena su brojna blaga koja su u opasnosti od nestanka.

Tržnica Al-Makdi jedno je od kulturnih blaga u tom gradu. Generacijama je bila centar gradske trgovine, a sada su ga bombe i meci pretvorili u praznu ljušturu.

‘Barbarsko uništavanje’

“Tržnica Al-Makdi jedna je od najčuvenijih znamenitosti Deir al-Zoura. Snage režima potpuno su je uništile na neopisiv, barbarski način”, kaže gradski vijećnik Mouhammed Khudr.

Munara Emevijske džamije je u Halepu gotovo hiljadu godina dominirala nebom iznad grada. Do prošle godine, kada je srušena.

“Ono što se tamo desilo je katastrofalno. Nikad nismo vidjeli nešto slično, čak ni u Iraku i Afganistanu. Trebat će decenije da se obnovi. Moramo učiniti mnogo više nego do sada. Zaštita kulturne baštine mora postati dio humanitarnih napora i dobiti veći značaj u planu međunarodne zajednice za Siriju”, ističe Francesco Bandarin, djelatnik UNESCO-a.

Visoka cijena

Tokom protekle tri godine vjerski i kulturni objekti širom Sirije platili su visoku cijenu.

U pokrajini Der'a prošle godine je uništena munara Omerove džamije, stara više od milenija.

U Siriji se nalaze i ruševine drevnog grada Palmire, izgrađenog prije skoro 2.000 godina. Tokom historije grad je bio pod kontrolom Rima, pa Bizanta, a zatim dio Emevijskog hilafeta.

Iz UNESCO-a upozoravaju na to da ovaj rat ugrožava kulturnu baštinu Sirije kao nijedan sukob u dugoj historiji tog područja.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO