Prijetnje Egipćanima koji ne izađu na izbore

Zbog slabog odziva na glasanje u Egiptu, zvaničnici Izborne komisije su upozorili da bi mogli implementirati rijetko primjenjeno pravilo kažnjavanja svakog ko ima pravo glasa, a to ne uradi. Kazne, koje iznose 72 dolara, prilično su velika suma većini Egipćana.

Vladini aktivisti, mediji i vojska, zabrinuti da je odziv manji od očekivanog, koristili su razne metode da privole birače na glasanje na predsjedničkim izborima u Egiptu.

Biračka mjesta na predsjedničkim izborima u Egiptu koja su otvorena prije dva dana bit će otvorena i treći dan, odluka je Egipatske izborne komisije.

Generalni sekretar egipatske izborne komisije Abdulaziz Selman rekao je za agenciju Anadolija kako komisija želi omogućiti što većem broju stanovništva da izađe na izbore.

Dodao je da se time želi omogućiti izlazak na izbore i onima koji se trenutno ne nalaze na prijavljenim adresama.

Izborna komisija Egipta ranije je objavila da će biračka mjesta na predsjedničkim izborima biti otvorena 26. i 27. maja, no zbog vrlo slabog odziva birača donesena je odluka da biračka mjesta budu otvorena i 28. maja.

Dva kandidata

Birači na izborima, koji su počeli u ponedjeljak, mogu se odlučiti između penzioniranog lidera vojske generala Abdul-Fattaha al-Sisija te ljevičarskog kandidata Hamdeena Sabbahija, koji je na izborima 2012. godine bio treći po broju dobijenih glasova.

Sisi, za koga mnogi očekuju da će osvojiti većinu glasova, predvodio je prošlog jula državni udar kojim je smijenjen prvi demokratski izabrani predsjednik Egipta Muhamed Mursi.

Članovi Sabbahijevog štaba u ponedjeljak su se žalili da policija i vojnici ne dozvoljavaju njihovim predstavnicima da budu prisutni na biralištima.

Novinska agencija AP javila je kako je na mnogim lokacijama bilo mnogo više žena nego muškaraca koji su glasali.

Zabrinutost Carterovog centra

Pokret Muslimanska braća, iz kojeg dolazi Mursi, pozvao je svoje pristalice da bojkotiraju izbore.

Na bojkot se odlučio i veliki broj prodemokratske omladine koja je učestvovala u ustanku protiv bivšeg lidera Hosnija Mubaraka 2011. godine.

U izvještaju objavljenom 16. maja, američki Carterov centar izrazio je zabrinutost zbog “restriktivnog i zakonskog konteksta egipatskog izbornog procesa, manjka istinskog okruženja za kampanjsko takmičenje te duboke političke polarizacije koja prijeti tranziciji Egipta”.

Predstavnici tog centra nalaze se među mnogim međunarodnim posmatračima koji prate izbore.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Pobjeda gotovo zagarantirana komandantu vojske Al-Sisiju, koji je prije 11 mjeseci svrgnuo izabranog lidera Muhameda Mursija.

Published On 26 May 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO