Palestinci predstavljaju vladu jedinstva

Predsjednik Mahmoud Abbas rekao je da je završio konsultacije o formiranju vlasti (Reuters)

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas predstavit će vladu jedinstva do četvrtka, čime se završava sedam godina rivalskih uprava na Zapadnoj Obali i Gazi, saopćeno je iz službenih izvora.

“Završili smo konsultacije o vladi nacionalnog jedinstva”, kazao je Azzam al-Ahmed iz Abbasovog pokreta Fatah, nakon razgovora u Gazi sa zvaničnicima iz Hamasa.

Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO), kojom dominira Fatah, potpisala je iznenadni sporazum o pomirenju s Hamasom 23. aprila, na osnovu koga se dvjema stranama daje rok od pet sedmica da sastave “nezavisnu vladu” tehnokrata, koju će predvoditi Abbas.

Dogovor o vladi jedinstva će utrti put dugo odlaganim predsjedničkim i parlamentarnim izborima.

Hamas je uvjerljivo pobijedio na prethodnim općim izborima 2006. godine, što je predstavljalo veliko iznenađenje.

Negodovanje Zapada

Međutim, EU i SAD su odbile da kontaktiraju s tom organizacijom dok god ne odbaci nasilje, prizna Izrael i ranije mirovne sporazume s tom zemljom.

Predstavnici dvije organizacije su više puta bezuspješno pokušavali da se pomire nakon krvoprolića sredinom 2007. godine, u kome je Hamas silom preuzeo vlast u Gazi, pobijedivši snage lojalne Fatahu.

Pomirenje u aprilu navelo je Izrael da prekine mirovne pregovore obnovljene krajem jula prošle godine posredstvom SAD-a.

Ti pregovori su ionako bili na ivici propasti. Izrael neće pregovarati s vladom koja ima podršku Hamasa, jer tu organizaciju smatra terorističkom.

SAD i EU, također, svrstavaju Hamas u terorističke organizacije.

Izvor: Agencije