Objavljeni podaci o komunikaciji nestalog boeinga

Malezijske vlasti su pod pritiskom ožalošćenih porodica da pronađu olupinu aviona (AP)

Malezijsko civilno zrakoplovstvo i britanska kompanija za satelitsku komunikaciju Inmarsat danas su objelodanili podatke korištene za utvrđivanje putanje nestalog malezijskog aviona MH370, nakon sve većeg pritiska porodica nestalih putnika za veću transparentnost.

Porodice putnika nestalog aviona saopćile su da su primile izvještaj sa podacima, koji su sastavili malezijski i zvaničnici Inmarsata te da su ih objavili na Facebook stranici, prenio je Reuters.

U dokumentu na 47 stranica stoje stotine redaka komunikacije između aviona i Inmarsata, britanske satelitske mreže. 

Jeff Wise, stručnjak za zrakoplovstvo, rekao je za CNN kako će se “kutija otvoriti” nakon što se javno objave satelitski podaci. 

“Možda će to proizvesti još teorija, ali će vjerovatno i poništiti velik dio njih”, istakao je.

Wise je dodao kako će, bez obzira na sve, objava vjerovatno omogućiti bolje razumijevanje nestanka tog aviona.

Tri vrste podataka

Prošle je sedmice zamjenik direktora satelitskih operacija Inmarsata izrazio uvjerenje kako su stručnjaci podatke sa satelita tačno interpretirali. Dodao je kako su izračune unutar kompanije testirale i druge osobe, no nije naveo koje.

Stručnjaci su došli do zaključka kako je nestali avion završio u južnom dijelu Indijskog okeana, oslanjajući se i slažući tri vrste podataka – komunikaciju zemaljskih stanica s avionom, vremenske intervale i mjerenja frekvencija.

Ranije u maju, malezijske vlasti insistirale su na tvrdnji kako nemaju navedene satelitske podatke, no iz Inmarsata su tvrdili kako su im dali te podatke u ranoj fazi istrage. 

Boeing 777,  kompanije Malaysia Airlines, koji je bio na liniji iz Kuala Lumpura za Peking, nestao je sa radarskih ekrana 8. marta.

U avionu je bilo 239 putnika i članova posade.

Do sada nisu pronađeni nikakvi ostaci letjelice niti je utvrđen razlog nestanka.

U vodama zapadno od australskog grada Pertha i dalje traje potraga.

Malezijske vlasti su pod pritiskom ožalošćenih porodica da pronađu olupinu aviona kako bi se tačno utvrdilo šta se dogodilo.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO