Nikolić u UN-u: Uništeno ne možemo obnoviti sami

Nikolić je podsjetio da je Srbiju pogodila jedna od najvećih poplava koja je zadesila Evropu u proteklih sto godina (EPA)

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić pozvao je danas, u svom obraćanju Vijeću sigurnosti UN-a, na pomoć Srbiji u obnovi poslije katastrofalnih poplava.

On je podsjetio da je Srbiju prošle sedmice pogodila katastrofalna poplava, jedna od najvećih koja je zadesila Evropu u proteklih sto godina.

“Ta elementarna nepogoda je odnela više desetina života, potopila gradove, manja mesta, uništila obradive površine, privredu i nanela neprocenjivu štetu. Da bi smanjili razmere katastrofe, građani su se odazvali pozivu svoje vlade, ispoljivši visok stepen solidarnosti i hrabro i prisebno se borili da se spasu ono što se spasti moglo. Nažalost, uprkos ogromnoj volji i želji, uništeno ne možemo obnoviti sami”, naglasio je Nikolić.

On je istakao da je Srbiji potrebna pomoć kako bi građanima omogućila da obnove ono što su izgubili, ponove poljoprivredne radove, tamo gdje je to moguće, a tamo gdje nije, da im se pomogne da preguraju godinu i slijedeću počnu u normalnim uvjetima, navodi agencija Tanjug.

Zahvalnost za pomoć

S tim u vezi članovima Vijeća sigurnosti UN-a podijeljen je DVD na kojem je prikazan dio tragedije koja je pogodila Srbiju, koji je molio da pogledaju.

“Čovek nije ponizan, ako traži pomoć, ali je veliki samo ako pomoć pruži”, rekao je Nikolić.

 

 

On je istovremeno izrazio zahvalnost svim državama i narodima koji su pomogli, ili će u narednom periodu pomoći Srbiji da prevaziđe tragediju i razaranja nastala katastrofalnom poplavom.

“Ne tražimo od drugih ono što nemaju, već samo deo onoga što imaju više od svojih potreba. To malo više, za nas je mnogo i neophodno nam je… jer šta je smisao života osim da pokažemo saosećanje i volju da pomognemo drugima”, zaključio je predsjednik Srbije.

Ban prihvatio poziv

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon prihvatio je ranije danas poziv predsjednika Nikolića da učestvuje na međunarodnoj donatorskoj konferenciji za osiguranje pomoći Srbiji, pogođenoj katastrofalnim poplavama, rečeno je Tanjugu u delegaciji srpskog predsjednika.

Nikolić je u New Yorku razgovarao sa Banom uoči obraćanja Vijeću sigurnosti UN.

Kako je navedeno u saopćenju Press službe predsjednika Srbije, generalni sekretar svjetske organizacije izrazio je žaljenje zbog katastrofalnih poplava koje su pogodile Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, ali je izrazio uvjerenje da će ove tri države prebroditi probleme koji su ih snašli.

Nikolić se zahvalio na izrazima saučešća, rekavši da je Srbiju pogodila katastrofalna poplava koja je donijela mnogo nesreće, ali je pokazala i veliku odgovornost Vlade i zadivljujuću solidarnost i odlučnost građana, navodi se u saopćenju.

Izvor: Agencije


Povezane

U Srbiji, da bi se spriječile epidemije, u narednim danima počet će i zaprašivanje komaraca u oblastima gdje se izlila rijeka Sava. Uz pomoć EU i Svjetske zdravstvene organizacije, u regionalnoj akciji, biće zaprašeno više od 100.000 hektara. U opštini Šid, u selu Jamena, bio je Marko Subotić.

Published On 27 May 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO