Hollande: EU zamršena, daleka i nerazumljiva

Francois Hollande kaže da Evropa ne može napredovati bez Francuske i da je budućnost Francuske u Evropi (AP)

Europska unija postala je nejasna i treba se povući odande gdje nije nužna, izjavio je francuski predsjednik Francois Hollande dan nakon europskih izbora na kojima je u Francuskoj pobijedila krajnja desnica.

“Europa je postala zamršena, svjestan sam toga, daleka i u biti nerazumljiva, čak i za vlade”, rekao je u televizijskom obraćanju.

“Tako više ne može. Europa mora biti jednostavna i jasna kako bi bila djelotvorna gdje se to očekuje i povući se odande gdje nije nužna”, dodao je.

Europska unija je “prije dvije godine uspjela nadvladati krizu u eurozoni – koja je bila pred raspadom – ali po koju cijenu: cijenu štednje, koja je na kraju razočarala narode”, kazao je francuski predsjednik.

Reformirati Francusku, preusmjeriti Evropu

“Zato ću na sjednici Europskog vijeća u utorak opetovati da je glavna zadaća rast, zapošljavanje i ulaganje”, dodao je.

Hollande je rekao da “Europa ne može napredovati bez Francuske i da je budućnost Francuske u Europi”.

“Europljanin sam”, dodao je.

“Moja je zadaća reformirati Francusku i preusmjeriti Europu.”

Trijumf Nacionalne fronte, koja je na nedjeljnim europskim izborima u Francuskoj ostvarila povijesni rezultat od 25,4 posto, doživljen je kao politički potres.

Simbol je snažnog uspona krajnje desnice i eurofoba u EU, iako je konzervativna desnica zadržala najveći broj zastupnika u Parlamentu.

Izvor: Agencije


Povezane

Eksperiment ‘Posao iz snova’, čiji su članovi kandidati za EP, predstavlja prvi primjer spoja starogrčke misli i Facebooka.

Published On 20 May 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO