EP: Juncker će prvi pokušati dobiti većinu

Konzervativac Jean-Claude Juncker dobio je potporu najjačih parlamentarnih frakcija da prvi pokuša dobiti većinu u Europskom parlamentu za poziciju predsjednika Europske komisije.

U međuvremenu, diljem kontinenta ne jenjavaju reakcije na pojedine rezultate nedjeljnih izbora.

S obzirom na to da se u Njemačkoj prvi put glasovalo bez cenzusa od tri posto, mnogo malih stranaka dobilo je svoje predstavnika u Europskom parlamentu.

Najveći razlog za slavlje imali su euroskeptici pri Alternativi za Njemačku. Berlin je iznenađen jačanjem podrške populističkim i nacionalističkim pokretima.

“Na rezultat Nacionalne fronte u Francuskoj gledamo sa iznenađenjem i strahom, isto tako kao i na rezultat Nacionalne demokratske partije Njemačke, koja će također imati predstavnika u Europskom parlamentu”, kaže njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier.

Blokada trendova

Nacionalna fronta Marine Le Pen imat će 25 mjesta – prije pet godina imali su svega tri. To je šokiralo Pariz, ali i ostatak Europe.

Najavljuju formiranje nove parlamentarne grupe koja će, kako je kazala, blokirati razvoj opasnih trendova u Uniji protivnih interesima Francuske.

“Također, moramo zahtijevati hitan moratorij na europsku konstrukciju i napredovanje europskog federalizma. Tu smo da odbijemo sve inicijativama u tom pravcu i da ih pokušavamo spriječiti – što je u skladu sa misijom koja nam je povjerena od francuskog naroda”, kaže čelnica Nacionalne fronte.

Osim Francuske, euroskeptici krajnje desnice završili su vrlo visoko u zemljama poput Danske i Velike Britanije. Predstavnici Britanske nezavisne partije utrostručili su broj mandata.

Cameron za promjene

Britanski premijer David Cameron razgovarao je sinoć telefonom s europskim čelnicima, među kojima s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, dan nakon izbora za Europski parlament, obilježenih usponom protueuropskih stranaka, pa tako i u Velikoj Britaniji.

Cameron je pozvao sugovornike večer uoči neformalnog summita Europske unije, koji će večeras biti održan u Bruxellesu, da izvuku pouku iz rezultata izbora, prema priopćenju iz Downing Streeta.

Premijer je pozvao sugovornike da se na večeri osvrnu na rezultate izbora koji, prema njegovoj ocjeni, pokazuju kako se EU mora mijenjati i kako više ne može funkcionirati kao dosad, prenosi Hina.

“Glasovanje i rezultati (…) pokazuju da su nužne reforme kako bi se Europska unija više bavila onim što zabrinjava birače: radnim mjestima, rastom i boljom budućnošću”, istaknuo je Cameron.

Cameron je razgovarao s Merkel, irskim premijerom Endom Kennyjem, litavskom predsjednicom Dalijom Grybauskaite, mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, švedskim premijerom Fredrikom Reinfeldtom i Alenkom Bratušek, slovenskom premijerkom u ostavci.

Britanski premijer želi po svaku cijenu da EU počne reforme prije referenduma o ostanku njegove zemlje u EU, koji je obećao organizirati 2017. godine ako njegova Konzervativna stranka odnese povijesnu pobjedu rezultatom 27,5 posto.

S druge strane, piše u priopćenju, Cameronu je “jasno” kako ostali europski čelnici misle da je izbor novog predsjednika Europske komisije u njihovoj nadležnosti, a ne u nadležnosti EP-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije