EK šalje 65 miliona eura pomoći BiH i Srbiji

Evropska komisija poslat će 65 miliona eura Bosni i Hercegovini i Srbiji za sanaciju štete od poplava, saznaje Al Jazeera.

Novac će se dijeliti po principu pola-pola, to jest prema procjeni štete, javlja reporterka Al Jazeere Katarina Drlja.

U Briselu za sada očekuju da će konačna procjena biti gotova u narednim sedmicama.

Od tog novca, koji dolazi iz pretpristupnog fonda zvanog IPA, manji dio dolazi u obliku humanitarne pomoći i potrošit će se na hranu, zdravstvene i sanitarne potrebe, prvu pomoć, vodu za piće, deke, krevete i slično.

Veći dio namijenjen je za obnovu infrastrukture – škola, institucija za socijalnu skrb, osnovnu opremu za tvornice, industriju i poljoprivredu.

‘Tek početak pomoći’

U Uredu povjerenika za proširenje kažu kako je to tek početak financijske pomoći koja će doći iz Europske unije, javlja Drlja.

“Prva isplata će stići do kraja juna, ovih šeszdestak miliona koji dolaze iz IPA fondova”, rekao je  glasnogovornik komesara za proširenje Peter Stano.

“Nakon toga nam je na raspolaganju, u odnosu na detaljnu procjenu štete sa terena, jer gledamo kako možemo iskoristiti novac iz idućeg IPA programskog perioda. I taj idući IPA novac bi se trebao iskoristiti za srednje i dugoročne potrebe (…) i rekonstrukcije i to bi trebalo biti na raspolaganju do kraja ljeta.”

Izvor: Al Jazeera
 


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO