Donjeck: Aerodrom vraćen pod kontrolu Vlade

Ukrajinske snage sigurnosti vratile su kontrolu nad aerodromom u Donjecku, koji su u ponedjeljak zauzeli proruski separatisti. U sukobima je ubijeno najmanje 48 pobunjenika, a ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je na hitno okončanje ukrajinske vojne operacije.

Četrdeset osoba ubijeno je u jučerašnjim borbama između ukrajinskih snaga i proruskih pobunjenika u istočnom gradu Donjecku, rekao je gradonačelnik u utorak, dok su pobunjenici saopćili da su izgubili najmanje 29 boraca.

Gradonačelnik Oleksandar Lukjančenko kazao je novinarima da je pronađeno 38 tijela vojnika i boraca koji su se sukobili u blizini aerodroma.

Nije jasno koliko je među žrtvama bilo pobunjenika, rekao je gradonačelnik, dodavši da je dvoje civila također poginulo.

Izgubljen kontakt s OSCE-om

Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) u utorak je izvijestila da je izgubila kontakt s grupom svojih posmatrača u blizini istočnoga ukrajinskog grada Donjecka, gdje se vode žestoke borbe između proruskih separatista i ukrajinskih vojnih snaga.

Glasnogovornik misije OSCE-a u Kijevu u utorak je rekao kako je centrala u ponedjeljak poslijepodne u 18 sati po lokalnom vremenu izgubila kontakt sa grupom koju čine njihova četiri posmatrača – Estonac, Švicarac, Turčin i Danac. Dodao je da su posmatrači bili u rutinskoj patroli istočno od Donjecka te da još nije uspostavljen kontakt s njima.

“I dalje nastojimo ponovno uspostaviti komunikaciju sa svojim timom. Ukrajinske i regionalne vlasti obaviještene su o događaju”, kazao je glasnogovornik.

Dima Gau, pobunjenički borac, rekao je za agenciju Reuters: “Na našoj strani imamo 29 ili 30 mrtvih, ali to nije konačan broj.”

“Desni sektor je zauzeo aerodrom. Naš cilj je bio da ih izbacimo s tog područja. Nismo uspjeli. Bili su višestruko brojniji od nas. Zauzeli smo glavne aerodromske zgrade, no nakon toga su nas počeli granatirati i napadati i iz helikoptera. Mnogo nas je ranjeno i poginulo”, kazao je Jevgenij, jedan od ranjenih pobunjenika.

Da su proruske snage izgubile bitku za aerodrom u Donjecku, potvrđuju i iz Vlade u Kijevu.

Arsen Avakov, ukrajinski ministar unutrašnjih poslova, kazao je: “Aerodrom je u potpunosti pod našom kontrolom. Neprijatelj je imao ozbiljne gubitke. Mi nemamo poginulih.”

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk izjavio je kako bilateralni pregovori između Ukrajine i Rusije nisu mogući.

“Bez učešća Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, pregovori s Rusijom su nemogući. Ako sjedite samo s njima za stolom, odmah će vas prevariti i onda se pretvarati kako je postignut dogovor”, rekao je Jacenjuk. 

Rusija je apelirala na Vladu u Kijevu da zaustavi vojnu akciju i pozvala Organizaciju za evropsku sigurnost i saradnju da pokrene istragu o sukobima sa proruskim aktivistima na istoku Ukrajine.

Guverner Donjecke oblasti Pavel Gubarev u ponedjeljak je objavio da je najmanje 35 osoba poginulo kada je iz raketnog bacača pogođen kamion u kojem su, iz oblasti aerodroma u Donjecku, transportirani ranjeni, javlja Russia Today.

Gubarev je objavio na Facebooku da je kamion bio obilježen kao ambulantno vozilo, da je na sebi imao zastavu hitne pomoći te dodao da je u napadu ranjeno još 15 osoba, prenose agencije.

„Hunta je konačno i neopozivo krenula u zločin protiv čovječnosti. Bitka se nastavlja kod Putilovog mosta. Pripadnici Desnog sektora ispaljuju minobacačke granate na sve što se kreće. Mnogo je civilnih žrtava“, napisao je Gubarev na stranici.

Specijal: Kriza u Ukrajini

Dodao je da je u Donjecku pucano na kamion koji je prevozio ranjenike Istočnog bataljona. “Kamion je imao zastavu Službe medicinske pomoći”, prenose ruske agencije.

Kako je navela ruska agencija Itar Tass, press-služba samoproglašene Donjecke Republike nije potvrdila te informacije.

‘Tijela ubijenih separatista u bolnici’

Kako izvještava agencija AP, separatisti su u utorak saopćili da je najmanje 30 tijela ubijenih pobunjenika dovezeno u bolnicu, nakon teških borbi u Donjecku, u kojima su vladine snage koristile borbene avione i helikoptere protiv proruskih pobunjenika.

Pobunjenički borac, koji toj agenciji nije htio otkriti identitet iz sigurnosnih razloga, ispred bolnice u Donjecku rekao je da je 30 tijela njegovih saboraca dovezeno u tu ustanovu.

Dodao je da se kamion, u kojem su se prevozila tijela ubijenih, još nalazi na parkingu ispred bolnice, gdje ga trebaju provjeriti stručnjaci za eksploziv kako bi otkrili postoji li opasnost od neke eksplozivne naprave.

Borba za aerodrom trajala je skoro tri sata i bila je žestoka i dramatična, objavili su mediji.

Gradonačelnik Donjecka poručio je sinoć stanovnicima tog grada da, zbog žestokih sukoba vojske i proruskih snaga, ostanu u kućama, navodeći da je u okršaju bilo žrtava među civilima.

“Pazite na djecu i ne izlazite iz kuće, osim u hitnim slučajevima”, naveo je u saopćenju gradonačelnik Oleksandar Lukjančenko, savjetujući stanovnicima da izbjegavaju aerodrom i željezničku stanicu.

Dodao je da je u sukobima bilo “civilnih žrtava”, ali nije želio iznositi detalje, prenio je AFP.

Francuska agencija prenosi da je njihov novinar vidio tijelo žene nedaleko od željezničke stanice Donjecka, ali zasad nije jasno na koji je način izgubila život.

Borba za aerodrom

Ukrajinske vlasti pokrenule su zračne i kopnene napade protiv pobunjenika koji su u ponedjeljak opkolili aerodrom u Donjecku, dok je novi predsjednik zemlje oligarh Petro Porošenko obećao da će vratiti kontrolu na istoku i odbio pregovarati sa „teroristima“.

Rusija je pozvala Ukrajinu da zaustavi, kako je rekla, vojni napad na vlastiti narod.

Glavni aerodrom u tom gradu zatvoren je nakon upada nekoliko desetaka naoružanih proruskih grupa, a u pokušaju dolaska do aerodromske zgrade u ponedjeljak je pucano i na vozilo u kojem se nalazila ekipa Al Jazeere.

„Pokušali smo tokom prepodneva da se što više približimo aerodromskoj zgradi kako bismo imali što bolju sliku, međutim upali smo u zasedu. Ne mogu da kažem da li je reč o proruskim ili ukrajinskim snagama, ali smo napadnuti iz automatskog naoružanja i ručnim granatama“, javio je sinoć Al Jazeerin reporter Vladimir Bobetić.

Dodao je kako su proruske snage zauzele aerodrom u namjeri da protjeraju jednu manju ukrajinsku jedinicu koja čuva zračnu luku, no na odgovor ukrajinske strane nije se dugo čekalo te su poslali avione i helikoptere koji su napali područje aerodroma.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Pokušali smo se približiti aerodromu, ali smo napadnuti iz automatskog oružja i ručnim granatama, javio Al Jazeerin reporter Vladimir Bobetić.

Published On 25 May 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO