Sve više sirijskih izbjeglica u Turskoj

Do sada je u susjedne Tursku, Liban i Irak izbjeglo najmanje 2,5 miliona sirijskih izbjeglica (EPA)

Najmanje 100.000 sirijskih građana izbjeglo je pred ratom koji u njihovoj zemlji ne jenjava, u susjednu Tursku tijekom prva četiri mjeseca ove godine, prenose agencije.

Turski dužnosnici potvrdili su kako je preko jugoistočnog graničnog prijelaza Cilvegozu od početka godine do kraja travnja iz Sirije u Tursku ušlo najmanje 100.000 Sirijaca, ali i kako je broj sirijskih izbjeglica u Turskoj i drugim susjednim zemljama u stalnom porastu.

Sirija je poprište građanskog rata koji je počeo u ožujku 2011. godine kada su sirijske režimske snage sigurnosti silom pokušale ugušiti antivladine prosvjede, što je dodatno ojačalo narodnu pobunu.

Prestali brojati mrtve

Ujedinjeni narodi su do polovice prošle godine evidentirali najmanje 100.000 ubijenih u ratu u Siriji, ali od tada se, zbog teške situacije u toj zemlji, ne vodi evidencija o stradanju.

Sukobi sirijske vojske i pobunjeničkih trupa nastavljaju se nesmanjenim intenzitetom, pa osim svakodnevnog stradanja ljudi, sukobi uzrokuju i stalne progone.

Do sada je u susjedne Tursku, Libanon i Irak izbjeglo najmanje 2,5 milijuna sirijskih izbjeglica, dok je unutar Sirije do sada raseljeno više od 6,5 milijuna ljudi.

Izvor: Agencije