Papa Franjo pozvao na jedinstvo religija

Papa Franjo završava trodnevno hodočašće u Svetu zemlju. Posljednjeg dana posjete Bliskom istoku, u Jerusalemu se sastao sa političarima i vjerskim poglavarima, još jednom pozivajući na mir i jedinstvo naroda i vjera u toj regiji.  

U prisustvu izraelskog predsjednika Shimona Peresa i premijera Benjamina Netanyahua, Papa Franjo odao je počast nevinim žrtvama Holokausta.

U sjeni plamena memorijalnog centra Jad Vašem, zamolio je Boga da bude milostiv – posramljen nacističkim zločinom Drugog svjetskog rata, uz poruku: Da se nikada ne ponovi.

“Otac je znao za rizik slobode, znao je da bi se Sin mogao izgubiti. Ipak, ni Otac nije mogao pretpostaviti takav pad, tako dubok ponor”, kazao je poglavar Rimokatoličke crkve.

Posjeta hramovima

Ranije je prilikom obilaska starog grada Jerusalema posjetio ostatke zidina Solomonovog hrama, najsvetijeg mjesta jevrejske religije, koje su Rimljani srušili 70. godine prije Krista.

Poput svojih prethodnika, pomolio se na Zidu plača.

Sa druge strane zida, gostoprimstvo poglavaru Rimokatoličke crkve ukazao je i jerusalemski muftija.

U posjeti džamiji al-Aqsa, papa Franjo pozvao je na jedinstvo triju monoteističkih religija Bliskog istoka.

“Draga braćo i prijatelji, sa ovog svetog mjesta šaljem iskrenu molbu svim ljudima i zajednicama, koje se prepoznaju u Abrahamu: poštujmo i volimo jedne druge, kao braću i sestre. Naučimo razumijevati patnje drugih. Neka niko ne zloupotrijebi ime Gospodnje za nasilje. Radimo zajedno za pravdu i mir”, poručio je.

Hodočašće pape Franje počelo je prije tri dana u Jordanu. Nastavljeno je u Betlehemu, na Zapadnoj obali, gdje se jučer, na iznenađenje svih, Papa zaustavio ispred betonskog zida koji je Izrael podigao prema Palestini.

Pozvao je lidere sukobljenih strana da mu se pridruže u Vatikanu, na zajedničkoj molitvi za jedinstvo naroda i vjera Svete zemlje.

Izvor: Al Jazeera