HDZ-u pobjeda u Hrvatskoj, SDS-u u Sloveniji

Pobjednik europskih izbora u Hrvatskoj je HDZ, koji je sa svojim koalicijskim partnerima osvojio šest od 11 mandata – četiri mandata pripala su SDP-ovoj koaliciji, a jedan mandat novosnovanoj stranci Održivi razvoj Hrvatske (ORaH), kojoj je predsjednica Mirela Holy.

Budući da je bivša ministrica zaštite okoliša Holy nedavno izašla iz SDP-a, analitičari se slažu da su i njezini glasovi, kao i pobjeda HDZ-a, poruka birača vladajućoj koaliciji.

“Dosta je bilo nerada, improvizacije. Idemo dalje. Naš sljedeći korak je pobjeda na predsjedničkim izborima, a nakon toga i pobjeda na parlamentarnim izbora, jer želimo preuzeti odgovornost za svoju domovinu”, poručio je nakon pobjede Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a.

Političkog analitičara Ivana Rimca HDZ-ov uspjeh nije iznenadio.

“Nažalost, u našem političkom prostoru pamćenje seže koliko je prisutnost u medijima. Čim je Ivo Sanader sišao s naslovnica, i čim je izgubio vrijeme u elektronskim medijima, prestala je negativna reklama za HDZ i počeo je njegov uzlet”, smatra Rimac.

Pad SDP-a

SDP je doživio pad, no u njihovom stožeru nije bilo slavlja, niti razočarenja, a 13 posto manje glasova od HDZ-ove koalicije i četiri mandata u Europskom parlamentu predsjednik stranke i premijer ne doživljava neuspjehom.

“Ovaj rezultat smatram neku vrstu poticaja da nastavimo raditi kako smo započeli, uporno i teško. Rezultati se polako počinju viđati. Kampanja je iza nas. Pred nama su novi izazovi i težak posao. Idemo naprijed – još odlučnije, još odgovornije”, rekao je Zoran Milanović.

Jedan od izbornih dobitnika je Tonino Picula. Unatoč činjenici da se odlukom stranačkog vrha na SDP-ovoj listi našao na petom mjestu, dobio je gotovo polovicu od ukupno 275.000 glasova Kukuriku koalicije. 

U HNS-u vlada djelomično zadovoljstvo, jer će u europarlamentu će imati jednog zastupnika – Jozu Radoša.

I dok stranački rezultat ocjenjuju uspješnim, rezultat koalicije vide kao ozbiljno upozorenje Vladi.

“Vidim to kao upozorenje birača bez obzira na to što su europski izbori jedno, a nacionalni drugo. Svatko tko je u našoj poziciji i ne razumije to kao ozbiljno upozorenje – nije dovoljno ozbiljan i odgovoran prema svome poslu”, smatra Vesna Pusić, predsjednica HNS-a.

Uspjeh ORaH-a

Dio glasova Kukuriku koalicije uzela je stranka bivše SDP-ovke i ministrice zaštite okoliša Mirele Holy, koja je osvojila jedan mandat. Birači su se, smatra analitičar Rimac, jasno izjasnili o smjeru kojem koalicija vodi zemlju.  

“Cijela koalicija se mora ozbiljno zamisliti kuda ide, osim ako ne žele sigurnim putem u oporbu”, kaže Rimac.

Unatoč povoljnim prognozama u predizbornim anketama, izborni debakl doživjeli su hrvatski laburisti, čiji je predsjednik Dragutin Lesar zbog toga podnio ostavku. 

Pobjeda SDS-a u Sloveniji

Kada je riječ o Sloveniji, tri mandata dobiva Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše, dva mandata lista desnih parlamentarnih stranaka (Slovenska narodna stranka i Nova Slovenija), jedan lista “Vjerujem” (Verjamem), oko koje bi se trebala oformiti nova politička stranka i snaga u Sloveniji, te jedan mandat Demokratska stranka penzionera i Socijaldemokratska stranka.

Janša nije bio na listi, jer protiv njega postoji pravomoćna presuda kojom je osuđen na dvije godine zatvora u korupcijskoj aferi Patria.

Građani 21 zemlje EU-a u nedjelju su izašli na izbore, dok se u drugim zemljama članicama glasovalo ranije.

Na razini EU-a izbori su obilježeni uspjehom ekstremnih – i lijevih i desnih stranaka, što se najbolje vidi na pobjedi ultradesne Nacionalne fronte u Francuskoj.

Nacionalna fronta čelnice Marine Le Pen odmah je zatražila raspuštanje francuskog Parlamenta, nakon što je njezina protuimigrantska i euroskeptična stranka pobijedila na izborima za EP u Francuskoj.

U Njemačkoj, unatoč vodstvu konzervativaca Angele Merkel, dobar rezultat zabilježila je nova antieuropska stranka AfD, Alternativa za Njemačku, osnovana u proljeće 2013. godine, koja će ući u EP sa 6,5 posto glasova.

I u Finskoj je protuimigrantska i euroskeptična stranka Pravi Finci zabilježila bolji rezultat nego na prošlim izborima.

U Velikoj Britaniji, koja je u četvrtak glasovala prva s Nizozemskom, eurofobni UKIP ostvario je povijesni rezultat.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO