U Tuzli obilježena 19. godišnjica masakra na Kapiji

Porodice ubijene djece odlučile su da novac planiran za komemoraciju preusmjere žrtvama poplava (Anadolija)
Porodice ubijene djece odlučile su da novac planiran za komemoraciju preusmjere žrtvama poplava (Anadolija)

Porodice stradalih, prijatelji, rodbina, ali i brojne delegacije, položili su vijence i cvijeće na tuzlanskoj Kapiji, mjestu gdje je 25. maja 1995. godine ugašen 71 mladi život.

Snage Vojske Republike Srpske (VRS) su na Kapiji, granatom ispaljenom sa Ozrena u četvrtak 25. maja 1995. godine u 20:55 sati, usmrtile 71 građanina Tuzle, a ranili njih 124.

Prosječna dob ubijenih i ranjenih je 23 godine, a najmlađa žrtva je imala tri godine.

Mladi životi

Žrtve su stradale od samo jedne granate, koja je u centar Tuzle ispaljena s topničkih položaja VRS-a na planini Ozren.

Granata je eksplodirala tačno na mjestu gdje su se u večernjim satima okupljali uglavnom mladi, pa ih je i među žrtvama bilo najviše.

Porodice i brojne delegacije su povodom 19. godišnjice od masakra na Kapiji, nakon na spomen-obilježju Aleja mladosti, položili vijence i cvijeće i na Kapiji, prenosi Anadolija.

Ispisana imena žrtava i riječi: “Ovdje se ne živi, samo da bi se živjelo. Ovdje se ne živi samo da bi se umrlo. Ovdje se i umire da bi se živjelo” – žive u tuzlanskoj čaršiji.

Pomoć žrtvama poplava

Na inicijativu roditelja ubijene djece, skraćeno je ovogodišnje komemorativno obilježavanje masakra na Kapiji, a odlučeno je da se novac planiran za komemoraciju donira žrtvama poplava u Bosni i Hercegovini, prenosi portal Klix.ba.

Masakr u Tuzli ostao je upamćen kao jedan od najvećih zločina protiv civilnog stanovništva tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Pravosnažno osuđeni general VRS-a Novak Đukić odlukom Suda BiH pušten je na slobodu, i čeka obnovu postupka.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO