Sin holivudskog režisera usmrtio šest ljudi

Elliot Rodger je nožem, vatrenim oružjem i automobilom usmrtio šest osoba (AP)

Sin holivudskog režisera koji boluje od mentalnih tegoba nasmrt je izbo tri osobe prije nego što je ustrijelio još troje ljudi u petak kasno navečer blizu Santa Barbare na jugu Californije, objavila je u subotu lokalna policija.

Osim toga, najmanje 13 osoba povrijedio je napadač Elliot Rodger (22), koji je počinio samoubistvo nakon krvavog pohoda po Isli Visti, blizu kampusa Kalifornijskog univerziteta u Santa Barbari, prenosi Hina.

Njegov otac Peter Rodger bio je asistent režije na filmu “Igre gladi” iz 2012. godine.

Policija trenutno pregledava videosnimak koji je mladić postavio na YouTube pod nazivom “Kazna”. Na njemu se vidi Elliot Rodgera za volanom koji tokom sedam minuta priča o svojoj usamljenosti, mržnji spram svijeta i ogorčenosti zbog nepopularnosti među ženama.

Ta bi nova pucnjava, najnovija epizoda u dugom nizu pokolja vatrenim oružjem koje su potresle Sjedinjene Američke Države posljednjih godina, trebala ponovo pokrenuti kontroverznu raspravu o nošenju oružja.

Prije tragedije u petak navečer, policija je triput imala posla s Elliotom Rodgerom – prvi put u julu 2013, kazao je šerif okruga Santa Barbara Bill Brown.

Krvavi pohod

Brown je objasnio da je Rodger “izbo više puta” tri muškarca u svom stanu prije nego je izašao s vatrenim oružjem.

Kad je izašao na ulicu, meta su mu bile tri žene, od kojih je usmrtio dvije, u dobi od 19 i 22 godine.

Za volanom crnog BMW-a pronašao je treću žrtvu, 20-godišnjeg studenta Christophera Martineza, kojeg je ubio.

Policija je tada krenula u potragu za Elliotom Rodgerom, koji je nasumce pucao po prolaznicima. Pogođen metkom u bedro udario je u biciklistu koji je pao na prednji dio njegovog automobila.

“Vozilo osumnjičenog tada je udarilo u parkirane automobile i stalo”, ispričao je Bill Brown.

U BMW-u su pronađena tri komada poluautomatskog oružja od 9 mm, kupljena legalno i registrirana, kao i velike količine streljiva.

Prema riječima porodičnog advokata, mladić je bolovao od akutnog oblika Aspergerova sindroma, a o njegovom zdravlju se brinulo nekoliko specijalista. Advokat Alan Schifman dodao je da je porodica ubice “shrvana te upućuje iskreno saučešće svim porodicama žrtava”.

Izvor: Agencije