Papa: I Palestinci imaju pravo na suverenu domovinu

Papa Franjo se u nedjelju sastao s carigradskim pravoslavnim patrijarhom Bartolomejom u Bazilici Svetog Groba u Jeruzalemu, što je povijesni ekumenski susret koji treba potvrditi neprekinutu težnju kršćana za jedinstvo, javlja AFP. 

Katolički i pravoslavni poglavar potpisali su zajedničku izjavu u kojoj pozivaju na daljnje približavanje dviju Crkava, gotovo deset stoljeća nakon velikog raskola koji ih je razdvojio.

Franjo i Bartolomej su kleknuli i skinuli bijelu kapicu, odnosno crnu kamilavku, na ulazu u baziliku, gdje je mjesto, prema vjerovanju, Isusova raspeća i uskrsnuća.

Nazočni su pljeskom pozdravili dvojicu poglavara i zapjevali zahvalnice.

Papina poruka u Izraelu

Nakon posjeta palestinskom teritoriju, papa Franjo je u nedjelju poslijepodne stigao u Izrael.

Papa je sletio helikopterom iz Betlehema u zračnu luku Ben Gurion kod Tel Aviva, gdje su ga dočekali izraelski predsjednik Shimon Peres i premijer Benjamin Netanyahu.

Papa Franjo je po dolasku u Izrael ponovio kako ta zemlja ima pravo postojati, no da i Palestinci imaju pravo na suverenu domovinu, dostojanstven život i na slobodu kretanja, prenijele su agencije.

“Pozivam sve odgovorne da daju sve od sebe”, kazao je, pozvavši čelnike obiju strana u izraelsko-palestinskom sukobu da još jedanput pokušaju postići mirovno rješenje.

“Stalno treba težiti za dijalogom, izmirenjem i mirom – odvažno i neumorno. Drugoga puta jednostavno nema”, kazao je.

Molitva pred zidom podjele

Papa Franjo je ranije u nedjelju na kraju mise u Betlehemu pozvao izraelskog predsjednika Shimona Peresa i njegova palestinskog domaćina Mahmouda Abbasa na zajedničku molitvu za mir u “njegovu domu” u Vatikanu.

Neposredno prije mise iznenadio je prisutne, zaustavivši se i pomolivši pred zidom koji dijeli Betlehem i Jeruzalem, a koji Palestinci doživljavaju kao simbol izraelskog ugnjetavanja.

“Ovdje u Betlehemu, u kojemu je rođen Princ mira, želim pozvati gospodina predsjednika Mahmouda Abbasa i gospodina predsjednika Shimona Peresa da mi se pridruže u molitvi iz srca upućenoj Gospodinu da nam podari mir”, rekao je Papa prije početka molitve Kraljice neba, kojom je završio misu.

Novinari o Papinoj poruci nisu bili unaprijed obaviješteni, prenosi Hina.

‘Kao mjesto molitve nudim svoj dom’

“Kao mjesto zajedničke molitve nudim svoj dom u Vatikanu. Svi želimo mir, a mnogi na njemu svakodnevno rade malim koracima. Brojni među njima upravo su oni koji pate i strpljivo podupiru mnoge napore i pokušaje da se mir postigne. Izgraditi ga težak je posao, no muka je živjeti bez njega”, kazao je u Papa u pozivu bez presedana.

Na novinarsko pitanje da komentira Papin poziv, Peresova glasnogovornica odgovorila je da izraelski predsjednik “uvijek prihvaća bilo koji ljubazan poziv na promicanje mira”.

Mahmoud Abbas je prihvatio Papin poziv da doputuje u posjet Vatikanu. Šestog lipnja palestinski će čelnik otputovati u posjet Svetoj Stolici, potvrdio je kasnije za AFP palestinski pregovarač Saeb Erekat.

Propovijed u Betlehemu papa Franjo je iskoristio za gorljivo promicanje prava djece, kazavši kako su uvjeti u kojima ona žive svojevrsna “dijagnoza” suvremenog društva, u kojemu ih se još izrabljuje i prezire.

U Izraelu, zemlji s gotovo 8,2 milijuna stanovnika, živi blizu 160.000 kršćana, među kojima ih gotovo 80 posto pripada arapskoj manjini, koja je ondje ostala nakon proglašenja neovisnosti Izraela 1948.

Kako su mirovni pregovori između Izraelaca i Palestinaca zamrznuti, papa Franjo izrazio je nadu “da će se svi suzdržati od inicijativa i akcija koje proturječe želji za postizanjem istinskog sporazuma” s ciljem osnutka palestinske države uz državu Izrael, prenosi Reuters.

“Za dobro svih valja ojačati napore i inicijative kako bi se stvorili uvjeti za stabilan mir temeljen na pravdi, priznavanju prava svakog pojedinca i na zajedničkoj sigurnosti”, rekao je papa Franjo u Betlehemu.

Papa Franjo pohvalio je dobre odnose između Vatikana i Palestinaca te istaknuo da je došlo vrijeme da “svi smognu hrabrosti biti velikodušni i kreativni” u okončanju “dugotrajnog sukoba koji je nanio toliko rana što tako teško zacjeljuju”, prenosi Hina.

Papa Franjo neplanirano se zaustavio u nedjelju na putu prema trgu u Betlehemu, gdje je krenuo služiti misu ispred sigurnosnog zida koji je Izrael sagradio na Zapadnoj obali.

Abbas je kazao da je to “odurni zid koji Izrael gradi brutalnom silom na našoj zemlji”.

Papa je sišao iz otvorena vozila kako bi zastao na nekoliko minuta ispred visokog betonskog zida, mjestimice išaranog grafitima, od kojih je neke prije nekoliko dana prekrila bojom jedna izraelska tvrtka.

Uhapšeni desničarski aktivisti

“Izvijestili smo Njegovu Svetost o sustavnom izraelskom djelovanju na promjeni identiteta i karaktera Istočnog Jeruzalema i gušenju njegova palestinskog stanovništva, kršćanskog i muslimanskog, kako bi ga istjerao”, izjavio je u nedjelju Abbas na konferenciji za tisak održanoj s Papom u Betlehemu.

Dvadeset šest aktivista krajnje desnice koji su prosvjedovali protiv papina posjeta uhićeno je na brdu Sion u Jeruzalemu, objavila je u nedjelju izraelska policija.

“Prosvjednici okupljeni oko Davidove grobnice bacali su kamenje i boce na snage reda. Dva policajca lakše su ozlijeđena”, kazao je glasnogovornik policije Micky Rosenfeld.

Papa bi u ponedjeljak trebao služiti misu na brdu Sion.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO