Napadač na Židovski muzej sam i pripremljen

Napad je izazvao šok širom Evrope (AFP)
Napad je izazvao šok širom Evrope (AFP)

Napad na Židovski muzej u Bruxellesu u kojem je u subotu ubijeno dvoje Izraelaca i Francuskinja izveo je dobro pripremljen muškarac koji je djelovao sam, a njegov identitet još nije poznat, izvijestila je u nedjelju glasnogovornica belgijskog Državnog odvjetništva Ine Van Wymersch.

U napadu je teško ozlijeđena i jedna osoba belgijske nacionalnosti koja je u kritičnom stanju, rekla je Van Wymersch, dodavši kako su “sve opcije još otvorene” te da može samo potvrditi kako je riječ o “terorističkom ili antisemitskom činu”, prenosi Hina.

Barroso: Napad na europske vrijednosti

Još nitko nije preuzeo odgovornost za napad niti je napadač identificiran. Belgijska policija potencijalnim očevicima uputila je poziv da se jave ukoliko nešto znaju o ubojstvima.

Napad na Jevreje i u Francuskoj

Francuski ministar vanjskih poslova Bernard Caseneuve rekao je da su dva Židova napadnuta dok su izlazila iz sinagoge u blizini Pariza.

Caseneuve je naredio policiji diljem Francuske da pojača sigurnost oko židovskih bogomolja i objekata. Za sada nema više detalja o sinoćnjem napadu, koji se dogodio u mjestu Creteil, jugoistočno od Pariza.

Napad je uslijedio nekoliko sati nakon napada u Židovskom muzeju u Bruxellesu.

“Snimku smo analizirali cijelu noć. Počinitelj je bio sam, naoružan i dobro pripremljen. Sve građane pozivamo na suradnju kako bismo doznali njegov identitet”, rekla je Van Wymersch, a prenio AFP.

Napad na Židovski muzej u Bruxellesu osudio je i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, nazvavši ga napadom “na europske vrijednosti”, javlja dpa.

“Vijest o pucnjavi u kojoj su život izgubile tri nedužne osobe u središtu Bruxellesa šokirala me. Oštro osuđujem činjenicu da se pucnjava dogodila ispred vjerskog centra u srcu Europe. To je napad na europske vrijednosti, što ni u kojem slučaju ne možemo tolerirati”, kazao je.

Bdijenje solidarnosti

U nedjelju navečer u Bruxellesu će se u znak poštovanja prema žrtvama jučerašnjeg napada održati bdijenje uz zapaljene svijeće.

“Bdijenje solidarnosti” održat će se u ulici u kojoj je smješten Židovski muzej, napisala je na svojoj Facebook stranici gradska vijećnica Viviane Teitelbaum.

“Danas smo svladani tugom i nevjericom. Imamo povjerenje u naše sudstvo i policiju i nadamo se da će što prije pronaći počinitelja ove strašne tragedije”, piše na internetskoj stranici Židovskoga muzeja u Bruxellesu te se dodaje da uprava muzeja “nema ni informaciju ni objašnjenje za motive ovog strašnog zločina”.

Članovi Uprave muzeja u danima koji slijede raspravljat će o sigurnosti muzeja, koji će biti ponovno otvoren za posjetitelje u utorak.

Dvije žrtve izraelski turisti

Dvije žrtve napada na Židovski muzej u Bruxellesu, u kojem su u subotu poginule tri osobe, izraelski su turisti, izjavio je u nedjelju glasnogovornik izraelskog Ministarstva vanjskih poslova.

Još jedan muškarac, koji je teško ranjen u oružanom napadu, bori se za život u bolnici.

“Izraelski par od pedesetak godina koji živi u Tel Avivu, a turistički je boravio u Bruxellesu, žrtva je napada”, kazao je glasnogovornik Yigal Palmor.

“Imamo povjerenja u belgijske vlasti, posebice pravosuđe i policiju, da će rasvijetliti taj užasan zločin”, istaknuo je Palmor.

Netanyahu: Poticanje na mržnju

Pucnjava u Židovskom muzeju u Bruxellesu rezultat je “poticanja na stalnu mržnju” protiv Židova i Izraela, kazao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

“Stalno slušamo klevete i laži protiv izraelske države na europskom tlu, dok se sustavno zanemaruju zločini protiv čovječnosti i ubojstva počinjena u našoj regiji”, rekao je Netanyahu u priopćenju.

“Naš odgovor na tu hipokriziju je stalno utvrđivanje istine i nastavak bespoštedne borbe protiv terorizma”, dodao je premijer.

Napad je izazvao veliki šok u židovskoj zajednici te u cijelom kraljevstvu uoči važnih parlamentarnih i europskih izbora.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO