Dezinfekcija Obrenovca, ulice puste

U Srbiji je poslije deset dana proradila termoelektrana “Nikola Tesla” (TENT) u Obrenovcu.

Blok A1 u TENT-u A od danas radi snagom od 150 megavata, rekao je ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić, koji je sa v. d. direktorom EPS-a Aleksandrom Obradovićem prisustvovao početku rada obrenovačke termoelektrane.

Antić je najavio da će sutra krenuti aktivnosti na puštanju u rad i Bloka 3 u TENT-u A, što je preduvjet da bi počeo raditi Blok, poslije čega bi TENT A mogao proizvoditi struju u kapacitetu od 500 do 600 megavata.

TENT A ima šest blokova, a ukupna snaga te termoelektrane je 1.650 megavata i iz nje se dobija oko 30 posto struje u Srbiji.

U svim kriznim područjima u Srbiji situacija je stabilna i nema opasnosti od novih poplava, tvrde odgovorni.

Načelnik Štaba za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić izjavio je da je zbog noćašnje velike količine padavina na teritoriji Kragujevca i Grocke nekoliko osoba evakuirano. Na više mjesta u Srbiji proradila su klizišta, zbog čega nadležni osiguravaju teren.

Oprez je neophodan, jer se narednih dana u zemlji najavljuju jaki pljuskovi sa mogućnošću grada.

“Obrenovac je jedna od 18 opština u kojima je i dalje na snazi vanredna situacija”, javlja reporter Al Jazeere Đorđe Kostić. Veliki problem u gradu je to što nema vode, niti tehničke vode, koja je prijeko potrebna za čišćenje grada. Neki dijelovi grada imaju struju.

Ulice Obrenovca su puste, a u gradu se osjeća snažan miris hemije. Dezinfekcija grada je u toku, a nepoznato je kada će mještani moći da se vrate, javlja Kostić.

Uništeni usjevi

Lučansko selo Donju Kravaricu pogodila je oluja praćena gradom veličine oraha, a zbog pljuska koji je zadesio čačansko selo Mršince pod vodom je više od 20 hektara usjeva.

Donju Kravaricu u subotu navečer je pogodila oluja praćena gradom veličine oraha, rekao je Tanjugu predsjednik opštine Lučani Mladomir Sretenović.

Prema njegovim riječima, uništeni su voćnjaci jabuke, kruške, šljive i maline.

Sretenoviće je rekao i da se velika količina vode izlila na puteve, nanijevši zemlju i kamen, tako da je Javno preduzeće Direkcija za planiranje i izgradnju pristupila odmah raščišćavanju saobraćajnica.

“Ja ću sutra formirati komisiju za procenu štete na poljoprivrednim usevima, kako bi se što pre sagledala šteta i potražiću da se taj izveštaj u najkraćem roku sačini”, rekao je gradonačelnik.

Dodao je da je djelovala i protivgradna zaštita, ispaljeno je gotovo desetak raketa, ali to je samo u manjoj mjeri ublažilo posljedice nevremena.

Usjevi pod vodom

Zbog pljuska koji je u subotu navečer zadesio čačansko selo Mršince, praćenog gradom, pod vodom je više od 20 hektara usjeva, potvrdio je Tanjugu član vijeća te mjesne zajednice Bojan Bojović.

Prema njegovim riječima, pod vodom su krompir, kukuruz, ječam, pšenica i zasadi voća.

“Pljusak je trajao više od 40 minuta, što je dovelo do izlivanja reke Botunje koja se uliva u Zapadnu Moravu”, naveo je Bojović.

Kako je izjavio predsjednik MZ Mršinci Mirko Vujašević, kiša koja je sinoć pala stvorila je dodatne probleme mještanima kojima su ranije poplavljene hiljade hektara oranica nizvodno u priobalju Zapadne Morave, u selima Zablaće, Goričani i Baluga.

Direktor Srbijavoda Goran Puzović izjavio je da se što hitnije moraju sanirati nasipi uništeni u poplavama, jer u suprotnom manje padavine mogu nanijeti ogromnu štetu.

Puzović je rekao, gostujući na RTS-u, da se mora obnoviti uništena infrastrukturu kako bi se stepen sigurnosti vratio barem na nivo prije poplava i dodao da su važne preventiva i primjena modernih tehnologija u zaštiti građana.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO